Brdo od plastike Duško pretvara u dječiju radost

Maratonsko prikupljanje plastike, koje je trajalo mjesecima i čijom prodajom atletičar, humanitarac i prošlogodišnji kandidat za gradonačelnika Banjaluke, Duško Tadić, planira da obraduje djecu, polako ulazi u cilj.

Duškova želja je bila da pripremi 1.000 paketića za djecu sa invaliditetom iz sedam banjalučkih udruženja i mališane čiji roditelji su siromašni i ne mogu da im priušte ovakav poklon, ali kaže da će biti presrećan ako do Nove godine pripremi bar polovinu od planiranog broja.

Zašto baš pokloni za djecu sa invaliditetom?  Najveći razlog je to što  sam i sam jedno od te djece, koje je izraslo u veliko dijete. Danas želim da na bilo koji način vratim onu pažnju koju sam ja dobijao od ljudi  dobre volje i velikog srca” kaže Duško.

Do sada je sakupio oko 800 kilograma plastičnog otpada. Prvo je “zarazio” komšije, prijatelje i kolege atletičare, zatim ljude iz Fudbalskog kluba „Borac“, koji su dozvolili da se plastika skuplja nakon utakmica, a na kraju i najmlađe Banjalučane. Poslednjih dana, uz svesrdno zalaganje vaspitačica iz vrtića “Dora” na Laušu, u akciju su se uključila i djeca.

Posebno me obradovalo iznenađenje koje su mi priredile vaspitačice iz vrtica “Dora”. One su, uz pomoć kućnog majstora napravile kontejner za prikupljanje flaša i čepova i organizovale djecu da učestvuju u ovoj akciji. Planiramo da, u saradnji sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, akciju proširimo na sve vrtiće” rekao je ovaj humanitarac.

Od dosadašnje zarade može se nabaviti 40 ili 50 paketića, kaže Duško, ali ne odustaje od zacrtanog cilja – 1.000 paketića za djecu sa invaliditetom i one kojima roditelji ne mogu da ih priušte. Zato će 17. decembra, zajedno sa članovima Atletskog kluba invalida „Vrbas“, organizovati humanitarnu trku, a novac od kotizacije biće potrošen za slatkiše, igračke, bojanke i bojice, sve što bi u jednom paketiću trebalo da se nađe.

Ko ne voli da trči, i ne mora, ali se može priključiti akciji tako što će donirati nešto od potrebnih stvari.

Ideju za prikupljanje plastične ambalaže Duško Tadić je prepisao od komšija iz Srbije, koji imaju akciju „Čepom do osmeha“.

“U kratkom roku uključio se veliki broj građana koji su akciju prepoznali kao nešto što je društveno korisno, a isto tako svojim doprinosom pomažemo da ovaj otpad ne završi u Vrbasu, na ulicama ili deponijama, gdje bi trunula narednih 100 godina” izjavio je Duško.

Iako je u izbornoj trci za gradonačelnika Duško Tadić bio posljednji i osvojio 1.740 glasova, kaže da je to odličan rezultat, jer ga ljudi sada prepoznaju i bolje prolaze humanitarne i društveno korisne akcije koje organizuje.

“Plan za sljedeću godinu je da od skupljanja i prodaje pet ambalaže kupimo ortopedsko pomagalo, slušni aparat ili nešto slično čime ćemo pomoći nekom djetetu” rekao je Duško.

Ž. J.

Tagovi: