Banjaluka: Računarska oprema za šest mjesnih zajednica (FOTO)

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, uručili su danas računarsku opremu za šest mjesnih zajednica u Banjoj Luci, koje su uključene u projekat ''Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH''.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je UNDP najaktivnija međunarodna organizacija u kontaktima sa Gradom Banja Luka i da postoji čitav niz projekata koji se realizuju u partnerstvu sa njima.

- Jedan od njih je i projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica“, zatim regulacija potoka Podstranac i Jularac, koji je važan za zaštitu od poplava, zatim radi se strategija razvoja grada za narednih deset godina, studija uređenja i vodozaštite Vrbasa na gradskom području u dužini do 15 kilometara i niz drugih projekata koje prijateljski dogovaramo sa UNDP-om – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Govoreći o današnjem uručenju računarske opreme, gradonačelnik je istakao da je to jedna stepenica u provođenju projekta, a da u najkraćem roku slijedi provođenje šest krupnih projekata.

- To su projekti po izboru savjeta mjesnih zajednica, koje su oni delegirali nakon javnih zborova i građanske komunikacije, a koji će, poslije realizacije, itekako biti vidljivi po mjesnim zajednicama. Projekte finansira UNDP u iznosu od oko 100.000 KM i Grad sufinansira sa 65.000 KM – naglasio je gradonačelnik Radojičić. On je napomenuo da je za MZ Šargovac planirana izgradnja sportske balon hale, u Rosuljama sanacija mokrih čvorova u zgradi Osnovne škole „Aleksa Šantić“, na Laušu 2 izgradnja igrališta za djecu u Ulici Koste Krsmanovića, u Česmi dogradnja i opremanje učionice na osnovnoj školi, na Saračici izgradnja trotoara u dužini od oko 500 metara i u MZ Paprikovac sanacija dijela Ulice Davida Štrpca.

Ističući značaj ovog projekta, predsjednik Savjeta MZ Šargovac Rajko Radaković, kazao je da se on, između ostalog, ogleda u tome što su uz finansijsku podršku mogli da riješe jedan od prioriteta te mjesne zajednice.

Kako je istakao, rekonstrukcijom balona u Šargovcu omogućiće se da djeca sa tog područja i ona koja pohađaju OŠ „Đura Jakšić“ ostanu u svojoj mjesnoj zajednici i bave se sportskim aktivnostima.

- Takođe balon će moći koristiti i kulturno-umjetničko društvo iz naše MZ. U svakom slučaju, to je veliki doprinos i hvala gradonačelniku što je uveo Banju Luku u ovaj projekat – istakao je on.

Predsjednik MZ Rosulje Siniša Mrkobrada, kaže da su se na zboru u toj MZ usaglasili da se sredstva usmjere na sanaciju mokrih čvorova u školi, kao centralnog mjesta gdje se sva djeca okupljaju.

- Nadam se da ćemo se dugo zadržati u ovom projektu, ali i nekim budućim projektima kojima ćemo od Rosulja napraviti bolje mjesto za život – zaključio je Mrkobrada.

Podsjećamo da se Grad Banja Luka projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ pridružio u maju ove godine. To je zajednički projekat Vlade Švajcarske i Vlade Švedske, a UNDP ga u BiH realizuje od 2015. godine. Projekat ima za cilj da podstakne građane na što veći aktivizam radi rješavanja problema u mjesnim zajednicama i povezivanja sa jedinicom lokalne samouprave.

Tagovi: