Banjaluka: Za izgradnju kuće trebate imati hiljadu maraka i čelične živce

Ako planirate da gradite kuću u Banjaluci prosječne veličine oko 100 kvadrata za sređivanje papirologije, treba vam oko 1.100 KM i šest do 12 mjeseci gubljenja živaca.

Minimalni rok je dva mejseca, uz troškove od 1.100 KM, ali to važi u idealnim uslovima, dok u realnom slučaju, koji je mnogo češći, procedura oko dobijanja svih dokumenata se može pretvoriti u agoniju u trajanju od dvije do pet godina, uz daleko veće troškove od prvobitno planiranih.

Sagovornik M. V. koji je prošao kompletan proces dobijanja papira za gradnju kuće, kaže da se našao na sredini ove dvije krajnosti.

- U startu sam sebi zacrtao da neću lopatu zemlje iskopati, dok ne sredim legalno sve papire i dozvole. Pošto sam plac za kuću kupio sa urednim zemljišnim papirima, nisam imao problema sa te strane, ali od prvog dana kada sam predao zahtjev za lokacijske uslove, do dana kada sam dobio sve potrebne proteklo je devet mjeseci, pri čemu moram naglasiti da sam najviše vremena, tri mjeseca, izgubio na čekanje da geometar izađe na teren. Što se tiče novca, cifra je bila od 1.100 do 1.200 KM, što se uklopilo u zvanične cijene sa obzirom na veličinu objekta - kaže naš sagovornik.

Ključna stvar za brži proces sređivanja građevinskih papira jeste da prilikom kupovine zemljišta obratite pažnju da li je kupljeni plac uknjižen jedan kroz jedan, ako jeste, to u velikoj mjeri olakšava cijeli proces koji slijedi. Ako zemljišni papiri nisu rješeni, usklađivanje izvoda iz katastra i gruntovnice može potrajati i do pola godine. Kada su oni usaglašeni, uz njih treba priložiti urbanističko-tehničko rješenje koje se radi u nekoliko banjalučkih firmi, a njihova izrada, zavisno od veličine objekta traje u prosjeku nekih pet dana.

Na osnovu ovog rešenja se od Grada traže lokacijski uslovi, što traje nekih 15 dana ako imate sve potrebne papire, ako nemate, to može potrajati i dva mjeseca. Dobijanjem lokacijskih uslova, stiče se pravo da se uradi građevinski projekat, što traje u prosjeku nekih 30 dana zavisno od veličine objekta. Sa projektom, koji je revidiran i usklađen sa rješenjem lokacijskih uslova, predaje se zahtjev za građevinsku dozvolu.

Grad šalje zahtjev na obračun u odeljene za komunalno-stambene poslove, potpisuje se ugovor između privatnog lica i Grada, kako bi se platila renta i uređenje, što sve traje do tri dana. Nakon toga čeka se nekih 15 dana na pravosnažnost građevinske dozvole, kako bi se rješile eventualne žalbe i prigovori na ovu dozvolu, ako prođe bez njih, tada se može početi graditi.

Nakon završetka gradnje, traži se tehnički prijem od firmi zaduženih za ove poslove, a od Grada se traži upotrebna dozvola, koja se takođe čeka par dana ako nisu prekršeni uslovi tehničkog prijema, ako jesu, to naravno znači i novo produženje rokova do usklađivanja svih saglasnosti (vodovod, protivpožarna zaštita, elektroprivreda itd).

Nakon toga objekat ide u proces dobijanja ekološke dozvole i legalizacije, što se takođe brzo rješava, ako su prethodni koraci ispunjeni, i ako se objekat uklapa u regulacione planove.

Slobodan Stanarević, načelnik banjalučkog odjeljenja za prostorno uređenje, kaže da da postoji nekoliko glavnih smetnji, koje usporavaju ovaj proces dobijanja papira.

- Stvorila se jedna vrsta negativne slike o sporosti rješavanja ovih dozvola, nažalost problem sa kojim se građani bore prilikom dobijanja građevinskih papira imaju vrlo malo veze sa samim radom odjeljenja za prostorno uređenje. Najveći broj smetnji nastaje u startu zbog nesređenih imovinskih odnosa, pošto postoji ogroman raskorak između zemljišnjih knjiga i realnog stanja na terenu. Druga smetnja je slabo pripremljena dokumentacija prilikom predavanja zahtjeva, što zahtjeva stalne dopune. Ogroman problem nam stvaraju neusklađenost zakona u ovoj oblasti, i ne postojanje adekvatnih sankcija za propuste koje dolaze od strane revidenata, koji posreduje između vlasnika i Grada, a čije propuste trpe i podnosioci zahtjeva i gradske službe - kaže Stanarević i dodaje da je Grad već poduzeo prve korake da dođe do promjene nekih zakonskih rješenja.

- Grad je već u pregovorima sa republičkim ministarstvima zaduženim za ovu oblast da dođe do promjene zakona, kako bi se podelila odgovornost i uvele sankcije za propuste u radu. Takođe, uskoro otvaramo neku vrstu konsultantske šalter službe, koja bi građanima u startu ukazivala na propuste u podnošenju zahtjeva, što bi u velikoj mjeri skratilo rokove - kaže načelnik Odeljenja za prostorno uređenje.

Elektronska građevinska dozvola

Banjaluka će kao prvi grad u Republici Srpskoj krenuti sa projektom izdavanja Elektronske građevinske dozvole.

Od 1. jula sljedeće godine krenuće pilot projekat izdavanja elektronskih dozvola, kako bi se tokom šest mjeseci testirale prednosti i mane ovog sistema. Stanarević tvrdi da bi uvođenje ovog sistema u početku donijelo povećavanje troškova zbog uvođenja adekvatne tehnološke podrške u svim uključenim institucijama, ali da bi na duži rok novi sistem značajno skratio rokove i smanjio troškove korisnika.

(Blic)

Tagovi: