Kula na Kastelu od romantike do horora (FOTO)

Nekada najživlje mesto u Banjaluci, na kom su se okupljali srednjoškolci i zaljubljeni parovi, danas je zapuštena ruševina, puna smeća, pored koje je čak opasno i prolaziti.

- Uvek je bilo puno mladih, dece i parova, jer se znalo da svi tu idemo. Radio je kafić sa velikom baštom i zvao se „Kula“. Teško je bilo naći slobodno mesto, pa smo čekali da neko ustane, ili smo jednostavno stajali kraj ograde i uživali u pogledu. Definitivno je to bilo najlepše mesto u gradu – ovako se stare dobre kule na Kastelu seća Banjalučanin Siniša Perić.

Devojke je, kaže, obavezno vodio na kulu, jer nije bilo romantičnijeg pogleda na Vrbas.

- Samo lepe uspomene nosim sa tog mesta, a verujem i svi ostali stariji Banjalučani. Sramota je što sada ovako izgleda – dodaje on.

Od svega ovoga sada je ostao stari šank, prašina, gomila smeća i obrušene cigle. Kafić „Kula“ zatvoren je pred kraj 90-ih, kada je ovaj deo tvrđave pušten da propada.

Krov je u fazi raspada, staze su oronule, a sve je zaraslo u travu i živicu, tako da ne treba biti stručnjak da bi videli kako ovom delu Kastela, pre bilo kakve ponovne upotrebe, treba rekonstrukcija.

I tako dok se stariji Banjalučani sa osmehom prisećaju terase na Kastelu, ovi mlađi nisu imali priliku ni da grade uspomene, jer se na čuvenu kulu sada opasno i penjati.

- Stavili su nadležni Kastel u turističku ponudu, stavili i na grb grada, na razglednice, ali izgleda nisu na spisak stvari koje treba obnoviti. Ne znam kako se uspelo desiti da se najveselije i najlepše mesto pretvori u smetlište i ko je odgovoran za to – pita se Goran, koji je upravo u kafiću „Kula“ radio kao konobar pre 20 godina.

Isto to pitaju se i mnogi građani, a mi smo upravo to pitali Gradsku upravu i Banski dvor, kome je tvrđava Kastel data na upravljanje.

Međutim, do kraja zaključenja ovog broja nismo uspeli dobiti odgovore na pitanja ko odlučuje kada i kako će se rekonstruisati tvrđava, niti da li je u planu obnavljanje čuvene kule.

Ipak se nešto radi

Nakon obnove jednog dela Kastela, na red je došla kula na ulazu, koja je izgorela u požaru 2013. godine. Kako je planirano, prvi deo radova izvodiće se ove godine, sve bi trebalo biti gotovo na proleće, a koštaće oko 43.000 KM. Iako nismo dobili odgovore od Grada šta je sledeće na red za renoviranje, možda postoji mogućnost da to bude upravo druga kula, što bi obradovalo brojne građane.

PIŠE: Tanja Vukomanović, EuroBlic

Tagovi: