Opozicija traži raspuštanje Skupštine RS

Opozicija očekuje raspuštanje Parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora, a sve zbog krize i nefunkcionisanja Narodne skupštine za koju je, kako tvrde, kriv aktuelni režim koji ne poštuje ni Ustav, ni zakone.

Predsjednik SDS Vukota Govedarica očekuje da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održi hitne konsultacije sa predsjednikom Narodne skupštine i predsjednikom Vlade Republike Srpske i raspusti Narodnu skupštinu.

"Predsjednik RS u skladu sa članom 72. Ustava RS, i uz konsultacije sa predsjednikom NS RS i predsjednikom Vlade RS treba da donese odluku o raspuštanju parlamenta", kazao je Govedarica, dodajući da treba da raspusti parlament i zakaže prijevremene izbore. 

Opozicija dešavanja od prošle noći naziva skandaloznima. Naglašavaju da niko ne može da garantuje da su odluke koje je većina  krnje skupštine donijela noćas donesene po zakonu.

Niko ne može da tvrdi da je stanje normalno, pa makar to tvrdio i Milorad Dodik , u Parlamentu, kažu u opoziciji. Dodaju da ne postoji nijedan parlament u kojem se dešavaju ovakve stvari, a da je stanje normalno.

Za Dodika sve je to normalno, a opozicija, kako kaže, vodi svoju političku igru.

U opoziciji podsjećaju da je zapisnik sa prošle krnje sjednice morao da bude u rukama poslanika prije jučerašnje sjednice i optužuju skupštinsko rukovodstvo da su to onemogućili.

Poslanici vladajuće koalicije koji su bili na sjednici u maloj sali, usvojili su u toku noći i Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

Još jedna zamjena teza, jer su upravo predstavnici stranaka u vlasti u prethodnim godinama činili sve kako bi i BiH, a sa njom i Srpsku, svrstali na put ka NATO-u, tvrdi opozicija. Donošenje deklaracije igra je za
javnost, tvrdi Dragan Čavić.

Svoj komentar na noćašnja dešavanja u Parlamentu imaju i analitičari.

Tanja Topić kaže da je opozicija vratila političko samopuzdanje, a da će se pokazati da li je to dovoljno.

Dvadeset druga sjednica Parlamenta Srpske trajala je noćas do gotovo tri sata ujutru, bez prisustva poslanika opozicije kojima je izrečena mjera udaljavanja. Opozicija je ostala u velikoj sali, a sjednica je bez prisustva novinara i javnosti održana u maloj, na spratu Narodne skupšine.

(BN)

Tagovi: