PDP: Rezolucija pokajnički akt SNSD-a

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti RS jedna vrsta "pokajničkog dokumenta, koji je u svojoj suštini manjkav i kontradiktoran, ocijenio je šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS Miroslav Brčkalo.

- Upravo nas je SNSD svojim aktivnostima u proteklih 15 godina doveo pred vrata NATO, a sada jednom politikantskom rezolucijom pokušavaju izbjeći odgovornost za te svoje postupke - rekao je Brčkalo.

Hronološki gledano, navodi, SNSD je 2003. na svom saboru imao deklaraciju o evroatlanskim integracijama, zatim je 2005. Nikola Špirić potpisao zakon o odbrani BiH, u čijem članu 84. stoji da će Savjet ministara i parlament BiH raditi na uključivanju BiH u NATO savez.

Brčkalo podsjeća da je 2006. potpisan sporazum o Partnerstvu za mir, zatim je 2008. SNSD Milorad Živković zajedno sa Sulejmanom Tihićem uputio u parlament BiH zajedničku rezoluciju o spremnosti BiH za taj vojni savez, a 2009. godine je sve to finalizovao Nebojša Radmanović, koji je u obraćanju tadašnjem generalom sekretaru NATO saveza Jap de Hop Sheferu rekao da BiH "dijeli vrijdnosti alijanse i spremna je da bude prepoznatljiva na putu ka evroatlanskim integracijama“.

(Agencije)

Tagovi: