Momke iz sela odveo u Sloveniju da zarade

Moram raditi teške poslove, brinuti se o stoci kada mi je muž na terenu. On duže od deset godina radi u Mariboru u Sloveniji. Ovdje nema posla za njega, kao ni za mnoge druge, počinje svoju priču Hajrija Husika iz sela Mramor kod Kaknja.

Reporteri „Dnevnog avaza“ posjetili su ovo mjesto koje je prije pola godine bilo pogođeno stravičnim klizištem, kada su se pokrenule hiljade tona rudničke jalovine. Bilo je nagoveštaja da će sva domaćinstva biti iseljena. Ali nisu. Smirilo se.

- Rijetki su muškarci iz našeg sela koji su posao dobili u Rudniku mrkog uglja. Svi su uglavnom morali otići vani da zarade. Komšija Vahid sve ih je odveo - govori Hajrija dok stavlja naramak sjena u jasle.

Ko je Vahid? Ljudina. I seoski dobročinitelj!  Priča Vahid da je sada u zasluženoj penzije. Do sada je pomogao brojnim  komšijama da odu u Sloveniju i tamo zarađuju za život.

- Nisam mogao gledati ovu omladinu da se smuca po selu, da čeka dvije marke od babe i matere za kafu, i tako sam svake godine po dvojicu–trojicu vodio. Sada su to vrsni majstori, varioci, metalostrugari - pojašnjava Vahid Husika.

Na spomen nezaposlenosti u BiH, pa tako i u Kaknju, te brutalnih laži predstavnika vlasti o tobože 100.000 radnih mesta, Vahid ljutito odgovara:

- Kakvih njihovih 100.000 radnih mesta! Jeste, ali u Sloveniji i po bijelom svijetu –navodi Vahid.

Do njega sjedi Nazif, kojeg je Vahid zvao da zaradi koju marku.

- I  ja bih sada otišao. Nemam dana radnog staža, a imam 38 godina. I ne nadam se da ću se ikad u Kaknju zaposliti - ogorčen je Nazif.

Dok to govori, Vahid dodaje: “Radimo na tome da i Nazifa pošaljemo.“

- Slomih leđa za dnevnicu radeći seoske poslove - govori Nazif.

Nije završio ni s kafom, a već ga zovu. Ode s vjerom u Boga i nadom u Vahidova poznanstva da će se pridružiti svojim komšijama u Mariboru.

(Avaz)

Tagovi: