Opozicija: Nezakonit izbor novog revizora

Narodna skupština RS imenovala je sinoć, bez prisustva opozicije, Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora RS, što su u opoziciji okarakterisali kao skandalozno.

Radukić je trenutno na poziciji pomoćnika ministra u Resoru za fiskalni sistem Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da je izbor vršioca dužnosti skandalozan, između ostalog, i zato što imenovani Jovo Radukić iza sebe ima čitav niz afera.

– Svojevremno je, 2008. godine, biznismen Jovo Vidović optužio Radukića da ga je reketirao za 100 hiljada KM, za reprogram poreskog duga. Mladen Ivanić ga je 2010. optužio da je učestvovao u montiranju procesa koji se vodio protiv njega na Sudu BiH, a koji je za Ivanića rezultirao oslobađajućom presudom – kazao je Čavić.

Čavić je naveo i da Jovo Radukić nije mogao biti imenovan zbog sukoba interesa, jer je pomoćnik ministra u Resoru za fiskalni sistem Vlade Republike Srpske, tačnije u Ministarstvu finansija.

– Upravo je Ministarstvo finansija bilo predmet revizorske kontrole stanja u vezi izvještaja koji se razmatrao juče u Narodnoj skupštini. To je potpuno nezakonito, mimo poslovnika, bez uvodnog izlaganja glavne službe za reviziju. Njima je bio cilj da po svaku cijenu smijene Duška Šnjegotu i da postave svog poslušnika – rekao je Čavić.

Dodao je da prema Zakonu o glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS ne postoji nikakva mogućnost da se imenuje vršilac dužnosti, već da Član 10 jasno precizira kako se razrješava dužnosti i bira novi glavni revizor Republike Srpske.

– Od sada možemo samo da očekujemo da će Jovo Radukić predstavljati službu u okviru Ministarstva finansija Republike Srpske. Ja razumijem ministra Zorana Tegeltiju. On je u 2016. godini mjesečno primao platu i naknade u neto iznosu od oko 8 000 KM. Pa što bi nekom dozvolio da piše izvještaje koji će ga kompromitovati!? – zapitao se predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

(Klix)

Tagovi: