Mladić iz BiH nominovan za dječijeg Nobela

Gimnazijalac iz Bosanske Krupe Armin Marić prvi je kandidat iz BiH koji je radeći na poboljšanju dječijih prava nominovan za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu koju zovu i "dječiji Nobel".

Nagradu je pokrenula organizacija "Kidsrajts" tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu. Na listi za ovu prestižnu nagradu nalazi se 151 kandidat iz cijelog svijeta, a troje najboljih biće izabrano 15. novembra, dok će svečano proglašenje pobjednika biti održano 4. decembra u Hagu.

Marić je jedan od rijetkih srednjoškolaca koji se, osim peticama u dnevniku, može pohvaliti i dugogodišnjim volonterskim radom i uspjesima koji su ga lani svrstali meću 100 najboljih učenika na svijetu. Godinama je član Mreže za izgradnju mira u BiH, koja je prepoznala njegov trud i nominovala ga za "dječijeg Nobela". Na 17 stranica prijave na engleskom jeziku je predstavio svoj volonterski rad u oblasti ekologije i poboljšanja dječijih prava, ali i neke od najvažnijih planova za budućnost.

- Zahvaljujući promociji ekologije i aktivnom učešću u radionicama o zagađenju vazduha, recikliranju i uštedi energije, proglašen sam za jednog od 33 ekološka ambasadora u svijetu i jedinim u Evropi - rekao je Marić.

Borba za poboljšanje dječijih prava jedan je od njegovih glavnih ciljeva.

- Svi mi imamo pravo na bolje uslove obrazovanja. Bez obzira na to kako kvalitetni bili predavači, nemamo laboratorije niti opremu za prirodne nauke. Sve svoje znanje želim da uložim u popravljanje ovih nedostataka, jer i mi zaslužujemo podjednako dobre uslove obrazovanja kao i učenici u Evropi - istakao je Marić i dodao da je u proteklom periodu u BiH urađeno mnogo na međunacionalnoj toleranciji i pružanju jednakih mogućnosti za svu djecu.

Imati cilj u životu i sve svoje znanje i trud uložiti u njegovo ostvarenje, moto je kojim se kroz život vodi ovaj srednjoškolac, a ova prestižna nagrada bi, kako kaže, bila najbolja potvrda njegovog rada.

- Dio nagrade od 100.000 evra uložio bih u podizanje svijesti mojih sugrađana o ekologiji, a dio za nastavu za gluvonijeme osobe u BiH - istakao je Marić i dodao da mu je porodica najveća podrška i vjetar u leđa.

Planovi za budućnost

Armin Marić ističe da ga najviše zanimaju biologija i medicina te da će školovanje nastaviti u jednoj od te dvije oblasti.

- Pohađam razne onlajn kurseve na internetu i pripremam se za studij - rekao je Marić.

(Glas)

Tagovi: