Ne odustaju od uhljebljenja partijskih kadrova

Vlada Republike Srpske nikada “crno na bijelo” nije donjela odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, dok u Federaciji BiH postoji zvanična odluka, koja je nepotpuna.

U Srbiji su moratorijum na sva zapošljavanja u državnoj službi ozvaničili izmjenama potrebnih zakona i precizirali tačan datum do kojeg će da važi zabrana. Rok je posljednji put produžen do kraja ove godine jer se pokazalo da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji.

U Srpskoj zvanično zabrana zapošljavanja u javnom sektoru nikad nije donesena, niti je preciziran rok. Sve se svelo na usmena obećanja zvaničnika iz Vlade da je zapošljavanje u javnom sektoru zamrznuto, što nije ispunjeno, jer su javni konkursi nastavljeni da se raspisuju. Agencija za državnu upravu RS je ove godine raspisala na desetine konkursa za prijem državnih službenika, a koliko je primljeno namještenika, čije zapošljavanje ne ide preko ove agencije, ostaje tajna.

Nepopularna mjera

Pitali smo Vladu RS da li namjerava da donese odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru i kada, ali odgovor nismo dobili.

U Federaciji BiH su stavili zabranu na prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika u javnom sektoru i nedavno ga produžili do kraja ove godine. Međutim zabrana je nepotpuna, jer se ne odnosi na prijem radnika u federalna ministarstva.

Stručnjaci ocjenjuju da vlast u BiH još nije spremna da zaustavi zapošljavanje u javnom sektoru niti da preduzme nepopularne mjere smanjena broja zaposlenih jer su svjesni da time gube naredne izbore. U prilog toj tezi je činjenica da entiteti u BiH nisu kreirali registre zaposlenih službenika, koji je jedan od uslova MMF i osnova za smanjenje broja zaposlenih u državnoj službi i njihovih primanja.

Podrška na izborima

Ivana Korajlić, portparol Transparency International BiH, kaže da je zapošljavanje u javnom sektoru glavni način sticanja podrške na izborima zbog čega ni u RS ni u FBiH ne žele da se uhvate u koštac s problemom preglomazne administracije.

- U Srpskoj se još nisu zvanično obavezali da će zamrznuti zapošljavanje u javnom sektoru, dok u FBiH postoji zvanično opredeljenje, koje se ne poštuje. Sve ovo ukazuje da ni jedni ni drugi nisu spremni da prekinu uhlebljavanje stranačkih kadrova - ističe Korajlićeva.

Zabrana na ugovore o djelu

U FBiH su obustavili zaključivanje svih ugovora o djelu.

- U slučaju neodgodive potrebe za zaposlenima, saglasnost za raspisivanje javnog konkursa treba da se dobije od Federalnog ministarstva finansija, dok za zaključenje ugovora o delu daje isključivo Vlada FBiH - kažu u ovom entitetu.

(Blic)

Tagovi: