Žustre rasprave u Skupštini RS

Poslanik MIlanko Mihajlica tvrdi da potpredsjednik NS Nenad Stevandić svojim obrazloženjima vrijeđa dostojanstvo ovog parlamenta.  

"Ako želite da izađemo iz ovog, to dobrim dijelom zavisi od vas Stevandiću i od premijerke Željke Cvijanović. Koliko vam treba mjeseci da nam dostavite zapisnik sa prošle sjednice", rekao je Mihajlica.

Stevandić tvrdi da poslovnik nije narušen. 

Skupštinsko zasjedanje u Banjaluci je počelo veoma žustro. U skupštinskoj sali nalaze se i poslanici vladajuće većine, ali i opozicije.

Poslanici opozicije traže da se dostavi zapisnik sa prošle sjednice "krnje" skupštine, koja je održana bez opozicije , čije poslanike je spriječila policija da učestvuju u radu tog skupštinskog zasjedanja.

Vukota Govedarica (SDS) je tražio zapisnik sa prošle sjednice i pozvao parlament da se vrati zakonitom radu.

Isto je učinio i poslanik te stranke Nedeljko Glamočak, dok je Miladin Stanić tražio da generalni sekretar zbog propusta  ako ima morala podnese ostavku.

Poslanik NDP Dragan Čavić je tražio odgovor kome je predsjednik skupštine izrekao kaznu udaljavanja, kada je u stenogramu sa prošle sjednice navedenom da se izriče ta mjera "nekome". Čavić je rekao da nisu pročitana imena poslanika  kome se izriče mjera i da on ne poznaje ni jednog poslanika u skupštini koji se zove imenom "neko"...

Goran Đorđić,(NS), Adam Šukalo (PDP), Miroslav Brčkalo (PDP) ukazivali su ,takođe, na kršenje i povredu poslovnika.

Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović je pokušavao da brani neodbranjive stavove, jer su se poslanici opozicije "naoružali"  poslovnikom o radu skupštine Republike Srpske.

Na povredu poslovnika ukazao je i poslanik PDP Branislav Borenović, koji kaže da poslanici moraju znati šta se desilo na prošloj "krnjoj" sjednici parlamenta i da se mora razjasniti uloga policije koja je spriječila poslanike opozicije da učestvuju u radu prošlog skupštinskog zasjedanja kada je doneseno više zakonskih rješenja, ali i razriješen glavni revizor Duško Šnjegota i njegov zamjenik.

Dragan Čavić (NDP) ponovo ukazuje na kršenje poslovnika i upozorava Čubrilovića da nije imao pravo da izrekne mjere, koje je donio na prošloj sjednici, jer se o tome nije izjasnila tada skupština.

Poslanik SDS Davor Šašić poziva na povredu poslovnika i kaže da smo u situaciji da "pojedinci krše zakon i određuju pravila ponašanja, a ne ovaj parlament"...

Poslanik NDP Zdravko Krsmanović ukazuje na problem kako su "ukinuli" službu revizije prihvatajući ostavku glavnog revizora. "Morali smo da ustanovimo ko laže o konsolidovanom izvještaju da li revizor ili ministar finansija", rekao je Krsmanović. "Traži prekid sjednice da se obezbijede uslovi za održavanje ove sjednice, jer nemaju zapisnika sa prošle, krnje, sjednice parlamenta.

Poslanik Milanko Mihajlica (SDS-SRS) da se poštuje ne samo poslovnik, nego i Ustav RS jer je na sceni nasilje prema opoziciji i neistomišljenicima vlasti. "Vi kršite Ustav", kazao je Mihajlica i najavio podnošenje apelacije pred Ustavnim sudom RS u vezi kršenja poslovnika, zakona i ustava od strane najvećeg zakonodavnog tijea u Srpskoj. . .

Još jednom je Dragan Čavić (NDP) upozorio Čubrilovića da mu pogrešno tumače skupštinska akta i da na način kako radi skupština se može okvalifikovati da su nelegalne i nelegitimne odluke koje donosi.

Vođenje sjednice Čubrilović je prepustio potpredsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću.

Šukalo ukazuje na propuste kod razrješenja glavnog revizora Duška Šnjegotu da su obmanuli skupštinu jer nisu pozvali članove Komiisje za izbor i imenovanje iz opozicije, nego je konstatovao da su odsutni, što je grubo kršenje poslovnika o radu.

Glasanje o odredbama kršenja poslovnika na koje je ukazivala opozicija nisu prihvaćene, jer je skupštinska većina odlučna da stoji iza svojih nezakonitih odluka,donesenih na prošlom krnjem skupštinskom zasjedanju.

Dragan Galić (PDP) traži odgovor ko je dao nalog za dolazak policije u skupštinu, koja ima skupštinsko obezbjeđenje.

Igor Žunić (SNSD) optužio je poslanike opozicije da zloupotrebljavaju ovu sjednicu skupštine i da bi on želio da obavlja funkciju poslanika i da se vrate radu sjednice i počnu da radu u skladu s svojim obavezama. , navodeći da on ima pitanje i hoće da čuje odgovor u vezi naplate poreza na nekretnine.

Replicirao mu je poslanik NS Goran Đorđić koji je rekao da i on traži da mu se odgovori kao poslaniku šta se dešavalo na posljednjoj skupštini koja je održana bez poslanika opozicije.

Borenović (PDP) podsjeća na pitanje koje je postavio još 2014. godine i na koje nije stigao odgovor a odnosilo se na koliko je sredstava dato lobističkim kućama. On je naveo da je oko 30 miliona otišlo u te svrhe i da iz vlade nisu smjeli da daju odgovor na to pitanje,. On je tvrdio da su od tih sredstava mogle penzije da se povećaju za 20 odsto i to na mjesečnom nivou. . .

Vukota Govedarica (SDS) je rekao da je na prošlom skupštinskom kolegiju rečeno da će odgovori na sva pitanja biti postavljena u roku od 48 sati i to ponovo nije učinjeno. 

Igor Žunić (SNSD) kaže da ovo nema smisla i da treba da počnu da rade. On je rekao da se zloupotrebljava poslovnik o radu NSRS. Stevandić, koji predsjedava sjednicom, slaže se sa Žunićem da je u pitanju zloupotreba poslovnika.

Nakon pauze skupštinsko zasjedanje u Banjaluci nastavljeno. Poslanik SNSD Dušica Šolaja zahtijeva da se vrate skupštinskom radu razmatranjem zapisnika sa ranije održanih sjednica i da se prekine s zloupotrebama nego da se poslanici vrate tački dnevnog reda. Potpredsjednik Skupštine Stevandić se još jednom složio sa poslanicima SNSD-a, ali da ne može to da spriječi.

Replicirao je poslanik opozicije Goran Đorđić je prekorio skupštinskog potpredsjednika da on treba da vodi sjednicu a ne da iznosi lične političke stavove.

Veliko interesovanje za rad ove skupštine postoji, a oko zgrade nalazi se veći broj policije, dok je unutar zgrade primijećen samo jedan uniformisani policajac, drugi su u civilu.

(BN)

Tagovi: