Banjaluka: Obilježen Dan bijelog štapa (FOTO)

Međunarodni dan bijelog štapa obilježen je danas u Banjaluci koji je organizovala Gradska organizacija slijepih Banjaluka uz podršku Grada Banjaluke. Cilj današnjih aktivnosti je ukazivanja na poteškoće sa kojima se suočavaju ova lica i kako iz riješiti uz pomoć šire društvene zajednice.

Predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić  kazao je da se kod izgradnje infrastrukture treba voditi računa o bezbjednosti slijepih lica, koja nisu u prilici da putem vida obave komunikaciju sa učesncima u saobraćaju.

 

"Takođe u sredstvima javnog prevoza treba da se koristi zvučna signalizacija kako unutar vozila tako i na stanicama, kao i u javnim objektima kako bi se slijepa i slabovida lica lakše snalazila“ rekao je Suzić.

Ispred Gradske uprave obilježavanju Dana bijelog štapa prisustvovala je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, koja je kazala da udruženje podržavaju kroz redovno finansiranje na godišnjem nivou, kao i kroz podrđki projektnim aktivnosti, putem subvencija u javnom prevozu, te korištenjem određenih vrsta prevoza poput taksija za lica za invaliditetom.

M.Š.

Tagovi: