Pećine - turistički potencijal Srpske

U Srpskoj je 19 zaštićenih područja rasprostranjenih na 28.000 hektara.

Među njima su dva rezervata, tri nacionalna parka i 12 spomenika prirode. Spomenici su uglavnom pod zemljom.

Јedan od 12 spomenika prirode u Srpskoj je i pećina Ledenjača kod Foče. Na zidovima su pronađeni crteži za koje se vjeruje da su iz bronzanog doba. Od sedamdeset istraženih ima se šta vidjeti i u pećinama Kuk i Kutlača.

- Čitavom svojom dužinom je bogata pećinskim nakitom stalagnitima,stalaktitima i salivima, kaže Miloš Јakić, Speleološko društvo "Ursus speleus" Foča.

"Podzemni muzeji" sa raskošnim bogatstvom i endemičnim biljnim i životinjskim svijetom sve su primamljiviji i turistima.

Od pogleda javnosti mnoge će do daljnjeg ostati sakrivene zbog neriješenih vlasničkih odnosa na prilazima, što nije slučaj sa Orlovačom kod Pala.

- Nešto što priroda stvara godinama i forme koje se mogu vidjeti pećinskog nakita ne može se opisati dok se ne vidi, napominje Mladen Milošević, Speleološko društvo "Ponir" Banja Luka

Eksponati vrijedni pažnje su i u istraženoj i za posjete uređenoj Vjetrenici u Popovom Polju u Federaciji BiH. Slična ljepota ispod hercegovačkog krša i nešto zapadnije.

Speleološka saznanja sve više ukazuju da treba povesti više računa o zaštiti od zagađenja zbog bacanja otpada u jame.

Zaljubljenici u podzemni svijet u Srpskoj i Federaciji BiH na skupu u Foči istakli si značaj Speleospasilačkih službi od koji su četiri u Republici Srpskoj raspoređene od Banjaluke do Trebinja.

(RTRS)

Tagovi: