Kružni tokovi prave haos u Banjaluci, umjesto da smanje gužve

Postavljani su sa namerom da se smanje kolone i rastareti saobraćaj u ,međutim, danas su kružni tokovi, tvrde vozači, glavi uzrok gužvi u pojedinim delovima grada.

Kada su kružni tokovi u Banjaluci u pitanju niko nije ravnodušan. Građani šalju pisma i kritike nadležnima, oni odgovornost prebacuju jedni na druge, a stručnjaci sve to nazivaju cirkusom.

Najveći problem predstavljaju kružni tokovi na Starčevici i Obilićevu, koji su kako kažu građani mali, zbunjujući, nelogični, a prostora ima toliko da se vozila jedva mogu kretati.

- Svaki dan kada se vraćam sa posla vidim ogrome kolone. Ljudi bukvalno čekaju da stignu na red da uđu u kružni tok. Gde to ima? Ovaj naš na Obilićevu je toliko loš da nekad obilazim naselja samo da se ne nerviram i ne prolazim tuda – kaže Banjalučanin Krstan Savić.

Da su mali kružni tokovi na Starevici i Obilićevu pravi saobraćajni cirkus, tvrdi i Zdravko Ivić, predsednik Udruženja autoškola.

- Cirkus, posebno na Starčevici. Četiri saobraćajne trake su se svele na jednu kapiju metar sa metar. Sramota je spominjati da je to kružni tok, jer se teško kretati i pešacima, a kamoli vozilima. Toliko je grozno, neprecizno i opasno, jer nema porostora ni da se da signalizacija – kaže Ivić.

Dodaje da je pravi primer kako se može napraviti i kako treba da izgleda kružni tok, onaj pored Gradskog mosta i Kastela.

Nažalost, ova dva kružna toka u gradu nisu jedini zadaju glavobolje vozačima. Čak i veliki kružni tok na tranzitu, koji je dobro urađen ima problem, ali druge vrste.

On je, kako kažu, dobro zamišljen, ali totalno uništen. Ogorčeni građani slali su pisma i Gradu, ali i JP „Putevima Republike Srpske“, koje je zaduženo za održavanje ovog kružnog toka.

- Točkovi su toliko „izorali“ afalt da su na izlasku formirane ogromne brazde, uzvišenja, koja je nemoguće izbeći pri izlasku, a prelazak preko njih ravan je zemljotresu. Preti da automobil izbaci iz ravnoteže i naravno da ošteti ga – kaže Slobodan K.

Dodaje da ne može verovati da nadležni do sada nisu primetili ovaj haos i odmah reagovali.

Međutim, nadležni su itekako primetili problem, ali čekaju da to dođe na red, bar ako je sudeći prema odgovorima iz JP ''Putevi Republike Srpske''.

- Upoznati smo sa oštećenjima na prstenu kružnog toka na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, do kojeg je došlo usled velike frekvencije vozila na kružnom toku. Planom redovnog održavanja magistrlnih i regionalnih puteva za oktobar, oštećanja će biti sanirana – kažu u ovom preduzeću.

Dok „Putevi RS“ čekaju planirano vreme, građani strahuju da bi do tada neko mogao i stradati.

Malo poverenja ulio im je dolazak novog gradskog arhitekte, koji je, priznaje, odmah primetio probleme koje Banjaluka ima sa sobraćajem, a na repertoatu su mu kružni tokovi na kojima će raditi upravo stručnjaci iz te oblasti.

- U Banjaluci je saobraćaj nešto što se odmah mora rešavati. Uvođenje novih kružnih tokova je prvo na redu što ćemo raditi i to sa saobraćajnim stručnjacima, koji će to raditi kako treba– rekao je Rašković.

Građanima ostaje da se nadaju što bržem reagovanju gradskog arhitekte i veruju da je baš on taj koji će rešiti njihove saobraćajne muke.

Još jedan kružni tok

Iz JP ''Putevi Republike Srpske'' stiže vest da je započeta procedura oko izgradnje još jedne kružne raskrsnice i to u naselju Rebrovac, na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac-Kotor Varoš. Banjalučanise nadaju da će ovaj put imati više sreće, te da kružni tok neće stvoriti veću gužvu i u ovom naselju.

PIŠE: Tanja Vukomanović, EuroBlic

Tagovi: