Zašto Fond zdravstva više ne nabavlja insulin?

Insulin će, u Republici Srpskoj, biti na slobodnom tržištu i ubuduće će ga nabavljati apoteke koje sa Fondom zdravstva imaju ugovor.

Fond je od nabavke tog lijeka preko tendera odustao, jer je odustao i dobavljač, a toj vijesti nije se obradovala Nela Šikarac, majka djevojke koja je već trinaest godina dijabetičar. Strahuje da će u nabavci biti problema.

“Naša djeca, ne samo naša djeca, svi pacijenti koji su na insulinu, oni ne mogu ni jednog sata bez insulina, ne mogu bez toga da žive. Samo nabavka, ako se nastavi kontinuirano, kao što je do sada bilo neće biti poteškoća. Iskreno se nadamo da će to tako ostati”, rekla je Nela Šikarac.

Djabetičari nemaju razloga za brigu, poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja. Sve apoteke, koje s njima imaju ugovor, na vrijeme su obaviještene da će insulin nabavljati same.

U Fondu kažu da nisu imali izbora, nakon odluke dobavljača s kojim su godinama sarađivali.

“Napominjem oni su odustali od tendera koji je bio potpisan, nakon promjene pravilnika o lijekovima. Nisu željeli više da nabavljaju, isporučuju. Mi nemamo drugi način nego da prebacimo na drugi vid nabavke, a u okruženju inače se tenderom insulini nisu ni nabavljali, nego se nalaze na listi i radi se kao i svaki lijek da je to posao apoteke da obezbijedi ono što je na listi”, pojašnjava Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Neki apotekari sa kojima smo porazgovarali, a koji nisu željeli pred kameru, pričaju da će rijetki imati mogućnost da se upuste u nabavku insulina. Kažu dobavljači će im tražiti avansno plaćanje ili bankarske garancije. Neki još čekaju dodatna pojašnjenja.

Iz FZO pozivaju osiguranike da, u koliko budu imali problema kod nabavke insulina u apotekama to i prijave. Nela kaže- nadam se da do toga neće doći.

(ATV)

Tagovi: