East West Bridge organizacija podržava dijalog religija

Svjetska organizacija United Religions Initiative (URI) u saradnji sa organizacijom ''Mladi za mir'' iz BiH organizirala je proteklog vikenda u Sarajevu veliku konferenciju za mir.

Organizacija United Religions Initiative je najveća takve vrste na svijetu sa preko 10 miliona članova, a osnivači su neki od najpoznatijih humanista.

Ambasador BiH u kraljevini Belgiji Draško Aćimović učestvovao je u organizaciji ove konferencije koja je dugo pripremana sa predstavnicima iz preko 40 zemalja koji su povodom ove konferencije došli u Sarajevo. Inače, ambasador Aćimović je i član savjetodavnog odbora think tank organizacije East West Bridge koja već nekoliko godina djeluje i u BiH.

Kako je saopšteno iz ove organizacija, kao gost iz BiH na konferenciji je prisustvao i Robert Jovanović, predsjednik Upravnog odbora East West Bridge i jedan od osnivača organizacije u BiH. U multilateralnim razgovorima na konferenciji Jovanović je insistirao na povezivanju i mogućoj međusobnoj saradnji između ovih organizacija.

Na konferenciji su, između ostalih, sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica te visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

- Ova konferencija ima ogromnu važnost, a iz Sarajeva je poslana zajednička poruka promocije mira, tolerancije i bogatstva različitosti religija i nacija... East West Bridge podržava važnost stalnog dijaloga i pomirenja religija i smatra da je to jedna od ključnih stvari u BiH za očuvanje trajnog mira i stabilnosti – saopšteno je iz East West Bridge organizacije.

Tagovi: