Banjaluka: Na legalizaciju čeka 10 000 objekata

U Odjeljenju za prostorno uređenje trenutno je aktivno oko 10.900 predmeta za legalizaciju, dok je do sada izdato 4.500 naknadnih građevinskih dozvola.

Brojni Banjalučani požalili su se da se zahtjevi sporo rješavaju, a među njima je i jedan koji kaže da od kraja prošle godine čeka legalizaciju kuće.

- Još malo će godina otkako smo predali zahtjev. Za to vrijeme niko nije izašao na teren - zvali smo nekoliko puta Gradsku upravu, pitali kad možemo da očekujemo referente, ali uvek smo dobijali isti odgovor- da imaju mnogo predmeta i da se strpimo - kaže on.

Moguće je da se stiče utisak da proces legalizacije teče sporo, priznaju u resornom odjeljenju.

To pravdaju velikim brojem podnesenih zahtjeva, naročito onih za kratko vreme.

- Samo u toku decembra prošle godine podneseno je više od 5.100 zahteva za legalizaciju, dok je u toku prošle godine bilo podneseno preko 8.300. Napominjemo da su mnogi od tih zahtjeva nekompletni, odnosno, da ne sadrže svu potrebnu dokumentaciju za dalji postupak - kaže Vuk Višekruna šef Odsjeka za legalizaciju.

Po svemu sudeći, hiljade Banjalučana će se dobro načekati da njihove kuće i drugi objekti dođu na red, jer iz Odsjeka za legalizaciju poručuju da će u nekim slučajevima rokovi za rješavanje zahtjeva biti nešto duži.

Glavni krivac za čekanje je komplikovna procedura, koja podrazumjeva izlazak na teren, izradu urbanističko– tehničkih uslova, te nakon dostavljanja tehničke dokumentacije od strane investitora njenu kontrolu, obračun troškova legalizacije, te izradu građevinske dozvole.

- Takođe, s obzirom na veoma veliki broj predmeta, a naročito veliki broj predmeta po jednom referentu neminovno je da će u nekim slučajevima rokovi za rješavanje zahteva biti nešto duži - navodi Višekruna i dodaje da je jedan referent u prosjeku zadužen sa 1.000 predmeta.

Iako ne postoje precizni podaci koliko je nelegalnih objekata na području Banjaluke, procenjuje se da ih ima oko 20.000.

Informacije u kancelariji 19

Banjalučani koji žele da saznaju u kojoj fazi je njihov predmet, treba da dođu u prijemnu kancelariju resornog odeljenja broj 19.

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata istekao je 31. decembra 2016. godine, a zahtjev je bilo moguće predati samo za objekte koji su izgrađeni ili čija je izgradnja započela do 24. maja 2013. godine.

(Blic)

Tagovi: