Sajam knjige u Banjaluci: Svi traže njemački

Od kad dolazim na sajam, nikad nisam prodao ovoliko knjiga stranih jezika – kaže Ljubinko Sostije iz Izdavačkog preduzeća Buk iz Beograda. Na svom štandu ima štivo iz skoro svih jezika svijeta, ali je, kaže, prava jagma za njemačkim.

''S obzirom da je sada trend učenja njemačkog jezika, izgleda da je ta zemlja postala najatraktivnija za naše mlade ljude i zato je najveća potražnja za učenjem stranog jezika, naročito njemačkog”, kaže je Ljubinko.

Svaki štand ima svog kupca. Od lektira, lakog štiva, preko istorijskih knjiga pa do kuvara. Za svakog ponešto, po cijenama od pet, pa do 40 maraka. Penzionerku Snježanu Kikerević Bijeljac iznenadila su niske cijene, pa se kući vraća sa nekoliko zanimljivih naslova. Mlađi, ipak ne kalkulišu toliko, pa i prije dolaska znaju šta će kupiti.

“Vidio sam neke Anabel knjige, te su mi bile najbolje, imam već u torbi jednu. Odmah koju sam prvu vidio, odmah mi se svidjela”, rekao je Saša Jović iz Priboja.

“Pa evo nešto sam već kupila, u svakom slučaju neka beletristika, za penzionere za relaksaciju. Kakve su cijene? Pristojne, može se naći za svakoga po nešto”, rekla je Snježana Kikerević Bjeljac.

22. Međunarodni sajam knjige trajaće do ponedjeljka. Do tada će smotra pisane riječi ugostiti ugledne književnike i predstaviti kapitalna izdanja vodećih izdavača iz regiona.

(ATV)

Tagovi: