Počeli ''Dani Vrbasa'': Voda osnovni resurs Banjaluke (FOTO)

Kulturno-turistička manifestacija eko festival „Dani Vrbasa“ otvorena je danas na obalama Vrbasa, u bašti motela ''Ortodoks''.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Igor Radojičić, koji je rekao da se poruke ovog festivala u potpunosti uklapaju u koncept Gradske uprave koja je procijenila da je turizam jedan od najvažnijih, ali i nedovoljno iskorištenih resursa našeg grada.

- Ove godine smo učinili dodatni napor na promociji naših turističkih potencijala. Postoji nekoliko prepoznatljivih simbola na kojima možemo bazirati turistički koncept, a jedan od njih je svakako Vrbas. Grad je i ove godine imao niz kulturnih, zabavnih i sportskih događaja, koji su organizovani za domaće stanoviništvo ali i za brojne godste koji su došli sa strane. Naš cilj je da u budućnosti imamo još više takvih događaja i da privučemo što više ljudi u naš grad – rekao je gradonačelnik otvarajući festival i dodao da, čim bude završen Kočićev zbor, počeće rad na promociji zimske turističke ponude u gradu. 

I ove godine, festival je izložbeno – sajamskog karaktera, a posjetiocima će se predstaviti proizvođači organske hrane i kozmetike iz Bosne i Hercegovine. U okviru sajma biće prikazan promotivni film o temi “Ekološka sredina i bezbjednosni aspekti”. Festival će biti upotpunjen sportskim igrama na Vrbasu, trkama kajakaša, dječijom radionicom, nagradama za najljepšu fotografiju Vrbasa, edukativnim sadržajima, kao i nastupom kulturno – umjetničkih društava.

Direktor Turističke organizacije Grada, Ostoja Barašin, izjavio je da je ideja o ekološkom festivalu odlična i da se TOBL pridružio u organizaciji priej pet godina, istina skromno, ali svake godine festival je sve bolji. On je naglasio da postoji mnogo festivala koji za temu imaju Vrbas, te da se uvijek moramo vraćati Vrbasu, njegovoj zaštiti i očuvanju.

Partner festivala je i banjalučki Vodovod, a direktor Branka Trninić ističe da je festival odlična prilika da se kroz kulturno-turistički događaj promoviše zaštita Vrbasa, ne samo u Banjaluci već i u široj regiji.  Ona je podsjetila da je voda iz Vrbasa osnovna sirovina za proizvodnju zdrave i čiste pitke vode za stanovnike Banjaluke, ali i susjednih opština. 

Festival će trajati 24. i 25. avgusta, a organizator festivala je udruženje građana „Green Vrbas“.

Tagovi: