Mašović ponovo na čelu Instituta za nestale?

Amor Mašović, Nikola Perišić i Marko Jurišić  izabrani su za članove Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, a njihovo imenovanje očekuje se sredinom septembra, saznaje "Glas Srpske".

Konkursna komisija obavila je u utorak u Sarajevu intervje sa deset kandidata za tročlani Kolegijum direktora Instituta, nakon čega je privremeni Upravni odbor ove institucije utvrdio rang-listu kandidata.

U skladu sa Statutom Instituta, Upravni odbor bira tročlani Kolegijum, koji čine po jedan član iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Iako je mandat dosadašnjim članovima Kolegijuma odavno istekao, predstavnici institucija i udruženja iz RS koja se bave pitanjem nestalih upozoravaju na greške u proceduri. Konkurs za članove objavio je privremeni Upravni odbor Instituta, čije je imenovanje pratilo niz nepravilnosti.

Sagovornik "Glasa" blizak Institutu za nestale kaže da su izabrani kandidati koji su dobili najviše bodova.

- Među sedam srpskih kandidata to je Nikola Perišić. On je veterinar po zanimanju, a dolazi iz kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.  On je na intervjuu pokazao daleko bolje rezultate od svih ostalih predstavnika srpskog naroda. Ispred hrvatskog naroda jedini kandidat bio je Jurišić, a ispred bošnjačkog Amor Mašović i Mujo Begić - rekao je naš sagovornik.

Predsjedavajući privremenog Upravnog odbora Instituta Šimun Novaković kaže da ne može u javnost iznositi rezultate izbora dok o tome ne budu obaviješteni kandidati.

- Obavještenja kandidatima poslaćemo danas. Na narednoj sjednici privremenog Upravnog odbora imenovaćemo članove Kolegijuma, a to će biti sredinom septembra - rekao je Novaković.

Član privremenog Upravnog odbora Petar Šikman, ponavljajući stav da se u javnost ne iznose detalji dok ne obavijeste kandidate, kazao je da su izabrane osobe koje su dobile najviše bodova.

Dosadašnji član Kolegijuma iz reda srpskog naroda Milutin Mišić, koji je ponovo bio konkurisao na ovo mjesto, izjavio je da će nakon završene procedure imenovanja novog Kolegijuma pravdu potražiti u sudu.

- Rukovodstvo u Institutu je godinama u tehničkom mandatu i taj problem hitno treba riješiti, ali ne podržavam da se rade stvari koje nisu u skladu sa zakonom. Nakon završene procedure obratiću se pravosuđu - rekao je Mišić.

Bivši član Savjetodavnog odbora Instituta i predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da je jedini cilj nezakonitog otvaranja koverti sa imenima kandidata, te njihovog intervjuisanja, za šta su svi zakonski rokovi istekli, sklanjanje Milutina Mišića iz Kolegijuma direktora.

- Jedino se on suprotstavljao nezakonitostima u Institutu i borio za sprovođenje zakona. Zato je toliko smetao. Momo Škiljević je u Upravnom odboru predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), a Šikman je predstavnik Saveza za promjene i on će uvijek glasati kao i Škiljević. Zato tu nema ništa od zaštite srpskih interesa - smatra Mandić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je ranije da će ta organizacija preduzeti sve mjere opstrukcije ako Amor Mašović ili Mujo Begić budu izabrani za članove Kolegijuma.

Reorganizacija

Rad Instituta za nestale godinama prate skandali i malverzacije, a izvještaj o radu Instituta Savjet ministara BiH nije usvojio od 2009. godine. Zbog toga je sve glasnije pominjana potreba reorganizacije Instituta, odnosno ICMP izađe iz dosadašnje uloge suosnivača Instituta, kako je to i najavila, dok bi ulogu osnivača novog Instituta za nestala lica BiH trebalo da imaju entitetske vlasti i Savjet ministara BiH.

(Glas)

Tagovi: