Zrnić varao štrajkače

Poznati prevarant Igor Zrnić obmanuo štrajkače u parku "Mladen Stojanović". Postupak pokrenut zbog sumnje da je za 216.000 KM oštetio građane.

Čak i štrajkači u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" našli su se na udaru poznatog prevaranta Igora Zrnića (45), koji je pokušao da unovči njihove muke, obmanjujući ih pričom da poznaje uticajne ljude koji će im pomoći u rješavanju njihovih problema.

Protiv ovog prevaranta se, inače, vodi krivični postupak zbog sumnje da je za 216.000 KM prevario više građana, a žrtve je imao i u Hrvatskoj. U Banjaluci je od štrajkača Miće Blažanovića, inače dugogodišnjeg direktora Fabrike obuće "Teslić", uspio da izvuče 100 KM. Međutim, njegov dalji plan je osujećen zahvaljujući reporterima "Novosti" koji su, prepoznavši prevaru, Blažanoviću pokazali fotografiju Igora Zrnića. Ispostavilo se da mu se Zrnić lažno predstavio kao izvjesni Milan iz Beograda.

"Taj čovjek se jedno veče pojavio kraj našeg šatora u parku. Ne znam odakle je došao, ali je cijelu noć sjedio s nama i pričao. Interesovao se za naše probleme i rekao da nam može pomoći. Mnogi nam dolaze, nude pomoć, i nisam imao razloga da sumnjam. Posebno jer od nas ne može izvući novac, jer ga nemamo", počinje priču Blažanović.

Zrnić im je rekao da na Vračaru u Beogradu ima firmu, te da poznaje izvjesnog pukovnika iz Srbije koji je blizak sa srpskim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i savjetnik je za vojna pitanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pred štrajkačima je navodno pozvao tog pukovnika, koji je obećao da će kontaktirati s nadležnima u RS kako bi se riješili problemi štrajkača. Prevarant ih je ubijedio da je taj čovek zvao predsjednika Milorada Dodika, premijerku Željku Cvijanović i ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenka Savanovića.

"Preda mnom je telefonom navodno pričao sa Savanovićem, ali iz pristojnosti nisam mogao da se primaknem i slušam. Tvrdio je da nam je ugovorio sastanak u Ministarstvu, a kasnije, kad sam provjerio, shvatio sam da od toga nema ništa", kaže Blažanović.

Bogat dosije

Protiv Igora Zrnića vodi se istraga zbog više prevara "teških" 216.000 KM. Ranije je hapšen jer se lažno predstavljao kao zamjenik nekadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva RS. Nudeći im zaposlenje u Ministarstvu, tada je od tri muškarca uzeo 9.000 KM, a onda je nestao. Za njim traga i MUP Hrvatske zbog sumnje da je prevarom oštetio trojicu građevinaca za 750.000 kuna (200.000 KM), obećavajući im posredovanje u dobijanju određenih poslova.

 

Bez epiloga

Inspektori PU Banjaluka uzeli su izjavu od Miće Blažanovića i identifikovali osumnjičenog Igora Zrnića. Po novom Krivičnom zakoniku RS, prevare s manjim iznosima gone se samo na zahtjev oštećenog, ali Blažanović ne želi da ga tereti, smatrajući da će tako sam sebi stvoriti dodatne probleme i troškove. Ipak, u policiji apeluju na građane da budu oprezni i da prijave ako su bili žrtve sličnih prevara.

Koliki je prevarant bio ubjedljiv, svjedoči i to što im je pričao o ratnim dogodovštinama, događajima i ljudima iz njihovih rodnih gradova, kao i raznim stvarima koje su se poklopile, zbog čega nije bilo razloga za sumnju. Pred njima je glumio da ide na ručak s ministrom, pa se poslije sat vremena javljao ubjeđujući ih da ima dobre vijesti. Kroz razgovore sa štrajkačima saznao je i koliko je težak čiji problem, pa je za neke govorio da će to riješiti brzo, dok će za druge biti potrebno više vremena.

Složio je i priču da je izgubio novčanik i dokumenta i da treba da dobije novac preko Vestern juniona, koji u to doba ne radi, pa su mu malo pomalo sami davali novac.

"Prvo veče kupio sam mu cigarete, a sutradan platio taksi. U dva navrata dao sam mu po 30 i jednom 20 KM i plaćao bih svako piće koje smo popili. Pored svih mojih problema, samo mi je još prevarant falio", ogorčeno kaže Blažanović, koji u parku štrajkuje devet mjeseci, o čemu svjedoči i dužina njegove brade.

Da je prevaren, Blažanović je posumnjao nakon što mu je rečeno da je ministar Savanović na odmoru i da nikakav sastanak s njim nije moguć, a sumnje su se obistinile kad je vidio fotografiju Igora Zrnića.

"U oči sam mu rekao da je prevarant, a reagovao je tako kao da sam mu rekao dobar dan. Samo je prokomentarisao da to nije istina. Obećao je da će mi vratiti novac, a kad smo se rastajali, tražio mi je 4 KM za dopunu za telefon...", kaže Mićo Blažanović.

(Novosti)

 

 

Tagovi: