Ko to ljuti ministra finansija RS?

Neoubičajeno je u praksi da predstavnici javnog sektora polemišu sa javnom revizijom, jer njihove izveštaje smatraju tačnim.

Ovo je komentar ekonomiste Gorana Radivojca na optužbu ministra finansija Srpske Zorana Tegeltije da je “Glavna služba za reviziju javnog sektora tendeciozno i neprofesionalno sačinila izveštaj o reviziji konsolidovanonog finansijskog izveštaja za korisnike budžeta za prošlu godinu”.

- Takav komentar je u domenu politike. Smatra se da je Glavna služba za reviziju javnog sektora dovoljno profesionalna da barata jednostavnim činjenicama – da li je budžet izvršen ili nije, da li je ostvaren suficit ili deficit.

Nema tu neke više matematike, pa se izveštaji javne revizije smatraju tačnim. Jedino Ministarstvo finansija može da traži posebnu ekspertizu ako smatra da izveštaj nije tačan – poručuje Radivojac koji ima licencu ovlaštenog revizora.

Kaža da naša praksa često ostavlja teoriju bez teksta.

Šnjegota bez komentara

Tegeltija tvrdi da glavni revizor ove službe od njenog uvođenja u trezorski sistem poslovanja, preko pojedinih opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini RS, predstavnika zajedničkih institucija BiH i međunarodnih organizacija, pokušava da “ucenjuje Vladu RS svojim neprimerenim izveštajima, prvenstveno o reviziji učinaka i reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja”.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota, koji je inače prethodno bio pomoćnik u Ministarstvu finansija RS, kaže da nema komentar na izjavu ministra Tegeltije.

Predsednik NDP i poslanik u NSRS Dragan Čavić kaže da su su optužbe ministra Tegeltije da revizori preko pojedinih opozicionih poslanika ucenjuju Vladu besmislene.

– Mislim da tako nešto ne treba ni glavnom revizoru ni njegovim saradnicima. Naprotiv, mislim da su revizori blagi prema Vladi, da im mnoge stvari toleriše i da bi trebalo da budu rigorozniji – ocenjuje Čavić.

“Ministru kriva opozicija”

Smatra da je ministar finansija očekivao da će glavni revizor da radi onako kako on očekuje, odnosno da će da hvali finansijske izveštaje.

– Međutim, on izveštaje objavljuje objektivno, iako smatram da neki treba da budu negativni i čak bez mišljenja - dodaje Čavić.

On tvrdi da izveštaji o izvršenju budžeta lažno prikazuju stanje, prikrivaju deficit, da su puni nepravilnosti.

- Ministru je kriva opozicija kao da smo mi pravili izveštaj, a oni su 12. godinu zaredom vlast - navodi Čavić.

Nepokriveni budžetski deficit Republike Srpske je oko 175 miliona KM, a ne 45 miliona KM kako je prikazala Vlada RS. Ovo je utvrdila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u konsolidovanom finansijskom izveštaju za korisnike budžeta RS, koji je ocenjen sa rezervom uz skretanje pažnje.

Vlada RS zadužila je Fond PIO za oko 16 miliona KM, ali to uopšte nije prikazano u izveštaju o izvršenju budžeta.

Obaveze veće za 378 miliona KM

Ukupne obaveze na kraju prošle godine iznosile su čak 7,1 milijardi maraka i veće su 378 miliona KM u odnosu na 2015. godinu, uglavnom zbog povećanja dugoročnih i kratkoročnih finansijskih obaveza.

- Gledajući izvršenje budžeta, stanje je bolje nego godinu pre kada je razlika u deficitu bila veća. Međutim, ukupne obaveze su povećane. Nesporno je da je na takvo stanje uticao prelazak Fonda PIO na trezorsko poslovanje – rekao je za „EuroBlic“ glavni revizor Duško Šnjegota.

Navodi da su neke obaveze, koje su dospele na plaćanje u 2015, prebačene na ovu godinu.

(Blic)

Tagovi: