Mektić: Zaustavili smo teroristu

Bezbjednosne agencije sinoć su spriječile ulazak teroriste u BiH, potvrdio je Dragan Mektić na konferenciji za novinare. Ministar bezbjednosti pohvalio se akcijom, ali javnosti nije otkrio ko je i odakle je terorista, kao ni to gdje je vraćen.

Samo da je bio, itekako, sumnjiv.

“On je po opredjeljenju sklon terorizmu i terorista i mi ne možemo mijenjati, niti ga kažnjavati za njegovo opredjeljenje, ali možemo u ovom momentu ne dozvoliti da dođe u BiH, jer ne vjerujemo u njegove dobre namjere ovdje, jer vjerujemo da je došao da pokuša da svoj dboravak koristi u neku terorističku aktivnost”, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je otkrio i da su bezbjednosne agencije u posljednji čas dobile informaciju o sumnjivom licu.

Ono što se zna da je baš na Sarajevskom aerodromu lice uhvaćeno. Sprovedeno u službene prostorije Granične policije i ispitivano do kasnih jutarnjih časova, a tek onda vraćena u zemlju iz koje je i došla.

Više detalja ne iznose ni u Graničnoj policiji BiH. Pozivaju se na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

“Granična policija Bosne i Hercegovine je 22.8.2017. godine, u saradnji sa nadležnim organima BiH, a u skladu sa Zakonom o strancima, odbila ulaz u BiH jednoj sigurnosno interesantnoj osobi na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo. Osoba je vraćena na destinaciju sa koje je stigla u BiH”.

I sada joj je zabranjen ulazak u BiH. Neki kažu da možda i nije trebalo tako.

“Ukoliko se radilo o nekom licu koje je povezano sa terorizmom, ono bi trebalo biti zadržano, pošto nije zadržano, ono je vraćeno u zemlju iz koje je došao u BiH, pretpostavljam samo da su to operativna saznanja koja povezuju tu osobu sa osobama koja su procesuirana za krivična djela terorizma”, rekao je dekan Fakulteta za krimnalistiku prof.dr Nedžad Korajlić.

Razmjena informacija sa svim zemljama, prva je stepenica zaštite od terorističkih napada u BiH, tvrde bezbjednjaci. Uvjeravaju da, zasad, imaju dobru operativnu saradnju.

(ATV)

Tagovi: