Vizu za Njemačku traži čak 29 firmi

Na konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 29 preduzeća iz RS, od kojih je šest novoprijavljenih, jer do sada nisu konkurisala za rad u toj zemlji.

Na osnovu raspisanog konkursa za dodjelu 2.000 detašmana na nivou BiH, Srpskoj pripada kontingent od jedne trećine, odnosno 666 detašmana.

- Konkurs je bio otvoren 15 dana i preduzeća su mogla podnositi prijave do 19. avgusta. U tom periodu zaprimili smo prijave koje se odnose na redovni i posebni kontingent. U redovnom imamo 529 detašmana, a u posebnom njih 137. Prijavilo se 29 preduzeća, od kojih je šest novoprijavljenih, a 23 su i do sada koristila detašmane - kazao je sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović.

Novoprijavljena su banjalučka preduzeća "SD Sistemi" i "ABC Solutions", "Simpro gradnja" Doboj, "D Montaža" Brod, "Metal bos" iz opštine Srbac, te šamački "Bader".

- U daljem postupku komisija će otvoriti pristigle prijave i provjeriti da li su one potpune i ispravne. Nakon toga biće obavljeno bodovanje, te donesena konačna odluka o dodjeli detašmana. U daljoj proceduri firme imaju žalbeni rok od osam dana, tako da će svečana dodjela detašmana biti upriličena od prvog do petog oktobra - kazao je Petrović.

Koliki je značaj dodjele detašmana za rad u Njemačkoj najbolje govori činjenica da domaća preduzeća na ovom tržištu zapošljavaju oko 700 radnika.

- Naše firme ostvaruju prihode u Njemačkoj veće od 30 miliona evra na godišnjem nivou i stiču velike reference. Od tog iznosa oko 80 odsto se slije u RS na osnovu isplaćenih plata koje budu potrošene ovdje. Osim, toga imaju konstantno zaposlenih oko 700 radnika na mjesečnom nivou, koji ostvaruju primanja u Njemačkoj koja su daleko veća nego na domaćem tržištu - kazao je Petrović.

Na konkurs su se mogla prijavljivati preduzeća iz oblasti građevinarstva, izolaterstva i montažerstva. Na oblast građevinarstva odnose se 262 detašmana, na izolaterstvo 156, a montažerstvo 248 detašmana. Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa entitetskim komorama raspisala je 4. avgusta konkurs za dodjelu 2.000 detašmana domaćim preduzećima za poslove u Njemačkoj.

Uslovi
Firme koje su se prijavile na konkurs moraju biti kadrovski i tehnički osposobljene da bi izvršile ugovorene poslove, a moraju imati i registrovano predstavništvo u Njemačkoj. Osim toga, moraju imati i minimum 15 stalno zaposlenih u BiH u djelatnostima za koje konkurišu.

(Glas)

Tagovi: