Izbor direktora završiće na sudu

Konkursna komisija juče je u Sarajevu obavila intervjue sa deset kandidata za tročlani Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH, nakon čega je privremeni Upravni odbor Instituta trebalo da utvrdi rang-listu kandidata.

Ko su najbolje rangirani, do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo uspjeli da saznamo, a član Kolegijuma iz reda Srba Milutin Mišić, koji se ponovo kandidovao na ovo mjesto, izjavio je da će nakon završene procedure imenovanja novog kolegijuma pravdu potražiti na sudu.

Mandat članovima tročlanog Kolegijuma odavno je istekao i izbor novih je neophodan, ali predstavnici institucija i udruženja iz RS koja se bave pitanjem nestalih upozoravaju na greške u proceduri. Proceduru za raspisivanje konkursa završio je privremeni Upravni odbor Instituta, čije je imenovanje pratio niz nepravilnosti. 

Za članove Kolegijuma direktora privremeni Upravni odbor nije tražio nikakve posebne uslove osim da imaju pet godina iskustva u radu na mjestima sa visokom stručnom spremom, a od toga tri godine na rukovodećem mjestu. Pored toga, konkurs za članove Kolegijuma je odavno završen i procedura je trebalo da bude završena još prije nekoliko mjeseci.

Mišić je rekao da podržava da se što prije riješi problem organa rukovođenja i upravljanja Institutom jer je rukovodstvo godinama u tehničkom mandatu, i upozorio je da ima stvari koje nisu u skladu sa zakonom.

- Mora se završiti procedura, pa se vidimo u nekim pravosudnim institucijama - poručio je Mišić i izrazio uvjerenje da se i ostali kandidati osjećaju na određen način prevarenim zbog načina na koji je privremeni Upravni odbor doveo kandidate do intervjua.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović naglasio je da će ova organizacija preduzeti sve moguće mjere opstrukcije ako Amor Mašović i Mujo Begić budu izabrani za članove Kolegijuma.

- Nepomljivo je da bilo koji predstavnik iz reda srpskog naroda u Upravnom odboru Instituta glasa za njih - kazao je

Mitrović i ocijenio da već nekoliko godina vlada haos u Institutu, čiji izvještaj od 2009. godine nije usvojen u Savjetu ministara BiH.

Među kandidatima za Kolegijum su i Jasmin Odobašić, Marko Jurišić i Mirko Okolić.

Procedura

U skladu sa Statutom Instituta, Upravni odbor bira tročlani Kolegijum direktora, koji čine po jedan član iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Portparol Instituta Lejla Čengić nije mogla da precizira do kada će biti završen posao imenovanja Kolegijuma, ali pretpostavlja da će biti uskoro.

(GLAS)

Tagovi: