Čavić: Referendum Dodikova obmana

Gubitak vojne imovine u Han Pijesku, ulazak BiH u NATO i prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika o raspisivanju referenduma o NATO-u - pitanja su koja u zadnje vrijeme rasplamsavaju političke požare u BiH.

Reagujući na izjavu Milorada Dodika, prema kojoj narod treba da se izjasni o NATO-u na referendumu, lider NDP-a Dragan Čavić istakao je da se Milorad Dodik ponovo poigrava referendumom, te da vješto manipuliše narodom.

Predsjednik NDP-a je istakao da je odluka o odnosu prema integraciji BiH u NATO jednako strateški značajna kao i odluka o ulasku BiH u EU, ali da se ovo pitanje ne smije rješavati na brzinu, niti koristiti u službi manipulacija.

''I sada se sjećam trojnog potpisa na podršku ulasku BiH u NATO kojeg su u Istambulu  potpisali Boris Tadić, Taip Erdogan i Haris Silajdžić. Tada Dodik nije rekao ni riječ protivljenja, a bio je Predsjednik Vlade RS, jer je njegov prijatelj Boris Tadić uradio nešto nezamislivo potpisujući akt u ime države kojoj ne pripada, i snažeći Silajdžićev stav za pristupanje BiH u NATO savez'', kaže Čavić. 

Čavić ističe da se Dodik još jednom poigrao referendumom, te da to predstavlja opasnu i nepotrebnu manipulaciju.

''Podsjećam da je referendum o Danu Republike okončan onako kako je to Ustavni sud BiH i tražio , donošenjem Zakona koji ispunjava zahtjeve Ustavnog suda BiH, čima Dan Republike više nije državni praznik određen zakonom, kao i da je referendum o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH prošao sve procedure donošenja, ali je zaustavljen od izvršenja skrivanjem odluke u nečijoj ladici zbog čega nije objavljen u Službenom glasniku RS.

Dodik ne treba u ovo pitanje uguravati narod. Budući da se deklariše kao hrabar čovjek, iako svoju političku hrabrost može dokazati ne isturajući narod ispred sebe. Neka pripremi  Odluku o odbijanju Republike Srpske pristupanju NATO savezu, zakaže sjednicu Narodne skupštine RS  i usvoji tu istu odluku. Valjda za takvu odluku ima većinu'', poručuje Čavić.

Čavić je podsjetio na važnost pitanja stanja i pozicije Oružanih snaga u BiH, ističući da Srbi nemaju potrebe izlaziti iz okvira Dejtonskog regionalnog principa odnosa Oružanih snaga.

''Uputiću sve one koji danas larmaju o ovom pitanju na Aneks 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sporazum o regionalnoj  stabilizaciji. Još tada, sada daleke 1995. godine, velike sile su pitanje odnosa oružanih snaga regiona obuhvatile posebnim aneksom, jedinim u cijelom Dejtonskom sporazumu koji je obavezivao ne samo BiH već i Hrvatsku i tada Saveznu republiku Jugoslaviju.

Dakle, i tada je vladalo ubjeđenje da se ovo pitanje može riješavati samo u regionalnom kontekstu, a nikako pojedinačno. U tom smislu Srbi nemaju potrebe izlaziti iz okvira Dejtonskog regionalnog principa'', napominje Čavić.

Lider NDP-a je istakao da nema odluke o ulasku BiH u NATO sve dok se o tome definitivno ne odredi Srbija.

''Do tada nema zapreka da se oružane snage BiH ponašaju kao i Vojska Srbije i da učestvuju u zajedničkim programima obuke, učestvuju u mirovnim misijama, zajedničkim vojnim vježbama, na način kako se to čini i sada. Ako Srbija odluči da pristupi u NATO, Republika Srpska to treba podržati i u BiH, a ako se to ne desi ,riješenja treba tražiti u statusnoj ustavnoj neutralnosti.

Zbog svega prethodnog smatram da bi održavanje referenduma po ovom pitanju bilo nepotrebno sve dok se Srbija definitivno ne odredi po ovom pitanju, i zato nema potrebe za njegovim održavanjem'', kaže Čavić.

Na pitanje da li očekuje da odluka o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na državu BiH ubrza aktivaciju akcionog plana, Čavić ističe da je Akcioni plan za članstvo u NATO politički proizvod SNSD-a dok je vršio vlast na nivou BiH.

''Do promjene stava došlo je zadnjih godina od kako nisu dio koalicije u vlasti, u institucijama BiH. Potpuno je bilo nepotrebno pokretati bilo kakav pravni spor oko bilo koje imovine koja je bila sastavni dio imovine SSNO SFRJ, a ta je opet sukcesionim sporazumom postala predmet sukcesije između država nasljednica SFRJ. Ovo pitanje je dodatno zaleđeno i odlukom Visokog predstavnika u BiH još 2004.godine a ta odluka je još na snazi.

Umjesto da se ovo pitanje riješava političkim dogovorom, što je i suština srpskog konsenzusa  o ovom pitanju iz 2012.godine, neko iz RS je neodgovorno i improvizovano ušao u sudski postupak ne znajući njegov ishod, iako je bilo za pretpostaviti šta će se dogoditi sa ovakvom dosadašnjom praksom sudova i ustavnog suda BiH'', kaže Čavić.

Aktivacija MAP (akcionog plana za članstvo) zavisi isključivo od NATO i ako oni odluče da intenziviraju aktivnosti za pristupanje BiH u NATO to će se i dogoditi, napominje on.

''Onda stvari za nas u Republici Srpskoj stoje loše jer bi to značilo da NATO želi ubrzano da okonča svoje oblikovanje u regionu prije odluke Srbije.Tada nećemo imati izbora i moraćemo se suprotstaviti  takvoj aktivnosti kroz djelovanje u institucijama BiH. Bez našeg učešća takva odluka ne može biti donesena u institucijama BiH'', zaključio je Dragan Čavić.

( BN/Frontal)

Tagovi: