Bez vrtića trećina opština u RS

Svaka treća opština u Republici Srpskoj nema vrtić, a u lokalnim zajednicama u kojima predškolske ustanove postoje lani je na listama čekanja bilo 2.379 mališana.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, vrtića nema u 20 opština i to u Vukosavlju, Donjem Žabaru, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnom Starom Gradu, Istočnom Mostaru, Jezeru, Kalinoviku, Krupi na Uni, Kupresu, Novom Goraždu, Osmacima, Oštroj Luci, Pelagićevu, Petrovcu, Petrovu, Ribniku, Rudom, Trnovu, Han Pijesku i Stanarima.

- U Istočnom Novom Sarajevu je u proceduri registracija predškolske ustanove - istakli su u Ministarstvu.

U opštinama koje nemaju vrtić tete koje čuvaju djecu ili "baka servis" jedino su rješenje zaposlenim roditeljima.

Mještanka Petrova Anđelka Radić, koja pomaže sinu i snahi oko trinaestomjesečnih blizanaca, kaže da priželjkuju otvaranje vrtića.

- Sin radi, snaha je kod kuće, pomažem joj koliko mogu, ima posla i oko jedne bebe, a kamoli kada istovremeno imate dvije. Sad je lako dok su mali, ali mnogo znači boravak u vrtiću prije polaska u školu. Nadam se da će do tada i naša opština dobiti obdanište - rekla je Radićeva.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković ističe da inicijativa za osnivanje vrtića u ovoj lokalnoj zajednici postoji još od 2013. godine, ali da je do sada nisu uspjeli realizovati.

- Tada je bilo više od 40 djece zainteresovane za boravak u vrtiću i cjelokupnu projektno-tehničku dokumentaciju smo završili, ali su nas 2014. godine zadesile poplave, potom je smanjen budžet opštine i do danas nismo riješili ništa - rekao je Petković.

Najmlađa opština u RS - Stanari od ove godine uvela je produženi boravak za djecu u školi, a u idućoj planiraju i otvaranje vrtića.

- Izgradnja vrtića je u toku. Građevinske radove ćemo završiti do proljeća, a potom slijedi opremanje - rekao je načelnik opštine Dušan Panić.

I dok se zaposleni roditelji u opštinama koje nemaju obdanište snalaze kako znaju i umiju da svoje mališane ostave u sigurnim rukama, oni u gradovima i opštinama koje imaju predškolske ustanove muku muče sa listama čekanja.

U Ministarstvu kažu da je i lani najviše djece na boravak u vrtiću čekalo u Banjaluci.

- Zbog popunjenosti kapaciteta u Banjaluci je lani na listi čekanja bilo 1.868 djece i pored činjenice da su od 2010. do 2015. godine u ovom gradu otvorena 22 privatna vrtića. Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka je u 2015. godini osnovao dvije nove organizacione jedinice - rekli su u Ministarstvu.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Jelena Kurtinović kaže da se u nekim vrtićima na mjesto čeka mjesec, a u nekima i do dvije godine.

- U vrtićima na Starčevici, u Lazarevu i na Kočićevom vijencu čeka se od godinu i po do dvije i tu imamo strašne probleme, gužva je prevelika - rekla je Kurtinovićeva i dodala da je u planu otvaranje nekoliko novih vrtića.

Cijene

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da cijenu usluge u predškolskim ustanovama u javnom sektoru određuju jedinice lokalne zajednice u čijoj nadležnosti je finansiranje predškolskih ustanova.

- Cijene variraju od opštine do opštine, pa mjesečni boravak djeteta u vrtiću u Bileći iznosi 60 KM, u Bratuncu 110 KM, u Banjaluci 165, a u Bijeljini 185 KM - rekli su u Ministarstvu.

(GLAS)

Tagovi: