Banjaluka najbezbjednije mjesto u regionu

Grad Banjaluka je u poslednje vreme postao najbezbednije mesto za život u regionu!

Stopa kriminaliteta godinama je u padu, a ono što je iznenadilo i banjalučku policiju je činjenica da su u julu evidentirane samo dve provale u kuće i stanove na području grada. Tako nešto nije zabeleženo od formiranja MUP RS, a ne treba ni pominjati da se ranijih godina dešavalo čak desetak provala dnevno.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka Darko Novković kaže da su takvom rezultatu značajno doprineli apeli građanima i preventivne mere koje su preduzimane na osnovu ranijih loših iskustava.

- To nije samo naš rezultat, nego i zahvaljujući podršci Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka pritvoreni su mnogi povratnici u izvršenju ovih krivičnih dela, ali i zahvaljujući saradnji građana. Nekada smo dnevno znali da beležimo po desetak provala, a u ovom periodu bilo je i 25 do 30 tih krivičnih dela. Nismo verovali da ćemo nekada doći u ovakvu situaciju - rekao je Novković.

Marija Markanović, portparol PU Banjaluka, kaže da i statistički podaci ukazuju da broj teških krađa opada iz godine u godinu.

- U prvih šest meseci 2017. evidentirano je 196 provala na području grada, od čega 34 u kuće i stanove. U istom periodu 2014. godine prijavljeno je 315 provala, od čega 100 u kuće i stanove - kaže Markanovićeva.

Pored preventivnih mera, koje se godinama sprovode u vidu apela građanima, u PU Banjaluka kažu da su na ovakvo stanje značajno uticale i represivne mere. U policijskim akcijama uhapšeni su serijski provalnici, ali i kriminalne grupe za koje je utvrđeno da su odgovorne za više od 200 krivičnih dela protiv imovine, a sada se nalaze u pritvoru, ili na izdržavanju zatvorskih kazni.

- Samo u 2017. godini realizovano je više akcija s ciljem suzbijanja krivičnih dela protiv imovine. Tu se izdvaja akcija "Magistrala" u kojoj je rasvetljeno 25 krivičnih dela protiv imovine, zatim "Trimer" kada je rasvetljeno 14 dela, akcije "Katalizator" i "Istok 2" u kojima su otkriveni počinioci 30 krivičnih dela protiv imovine - ističe Markanovićeva.

Koliko je Banjaluka postala bezbedan grad svedoči i činjenica da je poslednje razbojništvo prijavljeno 15. maja ove godine. Sve ređi su i slučajevi teških krvnih delikata.

I ubistava sve manje

Posljednje ubistvo u Banjaluci dogodilo se 4. aprila kad je 66-godišnja žena usmrtila svog 20 godina starijeg muža. Obračuni kriminalnih grupa na ulicama grada postali su retkost, a poslednje ubistvo sa mafijaškim potpisom izvršeno je 1. oktobra 2015. godine. Tada je u centru grada ubijen narko-diler Nebojša Čubrilović (33) iz Ljubljane, a zločin do danas nije rasvetljen.

PIŠE: Ognjen Matavulj, Novosti

Tagovi: