Hercegovina u plamenu i dimu, nema mjesta gdje ne gori

I danas Hercegovina u plamenu i dimu. Nema opštine ni mjesta gdje ne gori. Ono što je preostalo od teritorije opštine Ljubinje uništava novi, ogromni požar.

Na samoj tromeđi opština Ljubinje, Berkovići i Stolac danas prava drama. Vatra guta sve pred sobom.

Vatrogasci sve tri opštine plamenu ne mogu ništa, raspoređeni su na sve strane jer je požarna linija kilometarska. Brzina kojom vatra ide i guta sve pred sobom je nevjerovatna. Visina plamena mjeri se metrima, a  od gustog dima se bukvalno ne vidi prst pred okom.

Vatra je izazvala i pravi kolaps. Saobraćaj na putu Ljubinje- Stolac ovdje na prevoju Žegulja obustavljen je. Obustava je trajala  više časova.

Turisti koji su pošli kućama preko Ljubinja i Stoca, ostali su u kilometarskoj koloni. Ono što su vidjeli svojim očima ne mogu kažu da vjeruju. Zavladala je panika i strah ali opet su svi strpljivi.

“Pošao sam kući.  Evo od Ljubinja zlo i pakao. Ne znam šta raditi, nemju vatrogasaca, ne mogu čak ni policiju dobiti a sada su je zvali. Šta se dešava ne znam, ali je haos”, rekao je Stevo Filipović iz Banjaluke.

Boro Jović iz Modriče napominje da treba imati strpljenja zbog vanredne situacije.

“Moramo biti strpljivi dok čekamo, vidim da je katastrofa. Za nas je to nepojmljivo ali šta da radimo?”, kaže Milorad todorović iz Modriče.

Ovaj požar buknuo je juče oko 14 časova i vrlo brzo dostigao liniju preko 10 kilometara. Uzrok je, kako kažu ljubinjski vatrogasci, ljudski faktor a već su uhapšen tri osumnjičena. Šta i kako dalje ni sami ne znaju. Boga mole da padne kiša jer ako ovako nastavi vatra će zaprijetiti nekim ljubinjskim selima.

“Trenutno je opšta katastrofa. Zaustavlja se put svako malo, nesmijemo veliki broj građana i auta da zadržavamo na ovom putu. Sada je veliki vjetar, može nam je vjetar okrenuti u suprotnom pravcu pa da moramo da dejstvujemo ali i da bježimo prema Ljubinju gdje je izgorjela sva teritorija do samog ulaska u Ljubinje”, objašnjava  Miodrag Ilić, komandir  TVJ Ljubinje.

U problemu nisu samo Ljubinjci. Ni ostali hercegovački vatrogasci ne spavaju mirno. Trebinjski su raspoređeni na više požarišta. Najgora situacija u okolini sela Strujići i Dodanovići. Mještani danima strahuju.

“Ovo je vatra koja je zahvatila Tulje i Žakova, to je taj krak koji još nije ugašen. Štete su neprocjenljive, faktički ugašeni su hektari i hektari šuma, sva planina Bjelasica. Došlo je do još sela,  imanja ljudi nisu ugrožena ali ako se za dan dva ne uspije ugasiti mislim da će i to doći u pitanje”, kazao je Srećko Rikalo iz sela Dodanovići.

Na području svake hercegovačke opštine danas gori, aktivno je desetak većih požara. Na području Trebinja dva a u Bileći i Nevesinju po jedan. U Berkovićima gori Veliki i Mali Hrgud, u Gacku selo Zagraca i Bodežišta. Na sreću, ugroženih domaćinstava nema.

(ATV)

Tagovi: