Banjaluka traži novog autora za izradu urbanističkog plana

Vlasti u Banjaluci će uskoro raspisati međunarodni javni poziv za izradu urbanističkog plana grada Banjaluke, nakon što je poništen prethodni tender.

Prema podacima nadležnog Odjeljenja za prostorno uređenje, procijenjena vrijednost nabavke iznosi 500.000 KM. V.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević, ističe da su se odlučili da raspišu međunarodni tender kako bi dobili što snažniju konkurenciju u predstojećem nadmetanju projektantskih kuća.

On je ukazao da je prethodni tender, koji je proveden još prije tri godine, poništen poslije višegodišnjeg sudskog spora, kojeg je izazvala žalba jednog od ponuđača.

"Opredijelili smo se za međunarodni tender kako bi, u što većoj konkurenciji, izabrali najbolje rješenje i dobili najbolji mogući urbanistički plan", navodi Stanarević.

Kako je ukazao, izrada novog urbanističkog plana je od ogromne važnosti za grad jer bi trebao definisati izgled grada za buduće dvije decenije, koliko je, po zakonu, „rok trajanja“ ovog dokumenta.

Posljednji urbanistički plan gradske vlasti usvojile su još davne 1975. godine, a dokument je istekao uoči proteklog rata, 1990. godine.

Tagovi: