Bikova sperma izuzetno tražena u BiH

U BiH je u proteklih pet godina uvezeno 2 470 kilograma bikove sperme, ukupne vrijednosti više od 2,5 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, najveće količine ovog genetskog materijala za osjemenjavanje stižu iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Austrije, Norveške i Italije. Međutim, u proteklom periodu bikova sperma je nabavljana i iz SAD i Kanade. Doduše u manjim količinama.

Kilogram košta 1 000 KM

Kad se napravi prosjek, kilogram košta približno 1 000 KM. Najskuplja je bila lanjska pošiljka iz Italije, iz koje smo uvezli tri kilograma koja su koštala skoro 18 000 maraka. U 2016. smo iz Njemačke uvezli 65 kilograma, ukupne vrijednosti 261 500 KM.

Farmeri priznaju da su iznenađeni uvezenom količinom i vrijednošću materijala za osjemenjavanje krava. Ipak, tvrde da je legalan uvoz, ma odakle dolazio i na šta se odnosio, bezopasan. Poručuju da su sporne pošiljke koje preko divljih granica dospijevaju na bh. tržište, bilo da je riječ o mesu i poljoprivrednim proizvodima ili bikovoj spermi.

Objašnjavaju da Evropa, čega god zbog lošeg kvaliteta želi da se ratosilja, forsira izvoz u BiH. Jer, kod nas prolazi. Stočari kažu da nam se to dešava jer su nam granice “šuplje”, pa u državu može da uđe sve i svašta, tako i nekvalitetna bikova sperma.

– Nisam protiv uvoza bikovog sjemena. Ali, bilo bi dobro pratiti i upoređivati kakve životinje od njega nastaju. Jasno je da, upotrebom sjemena kojeg u EU žele da se riješe, u našim štalama na svijet dolaze bolešljiva telad. Ona, kad narastu, umjesto 8 000, godišnje daju tek 5 000 litara mlijeka. To je posljedica lošeg genetskog materijala, od kojeg su dobijeni. Naime, jasno je da doza koja u inostranstvu može da se nabavi po cijeni ispod jedne KM, ne može da da ništa kvalitetno – upozoravaju domaći stočari.

Veterinari ističu da je najvažnije da domaće krave budu osjemenjene kvalitetnim sjemenom. Odnosno, da u budućnosti dobijamo telad i goveda sa sve boljim karakteristikama.

Naše tržište je slobodno

– Naše tržište je slobodno. Svako može da uvozi ono za što postoji interesovanje, odnosno robu za koju postoji kupac. Tako je i sa materijalom za osjemenjavanje, kojeg uvozimo uglavnom iz Evrope. Očigledno je da nam trebaju dodatne količine bikove sperme, jer, u suprotnom, čisto sumnjam da bi se iko bavio time. U svakom slučaju, bitno je da, bilo da se radi o sjemenu iz uvoza ili onom koje je proizvedeno kod nas, krajnji rezultat bude uspješno osjemenjavanje, odnosno dobijanje kvalitetnog grla – objašnjavaju veterinari.

Prema procjenama u Srpskoj ima skoro 60 000 muznih krava, a bikovi za rasplod uglavnom su iz Njemačke, Austrije, Švajcarske, Holandije. Bikova sperma, njena jedna doza, košta između tri i šest KM, a u Evropi od 12 do 16 evra.

(SrpskaCafe)

Tagovi: