Ruski multimilioner osniva partiju u Srpskoj

Ruski tajkun, Konstantin Malofejev, namerava da u Republici Srpskoj formira političku partiju koja će se zalagati za što bliže veze s Rusijom, saznaje “EuroBlic”.

Odlično obavešteni izvori našeg lista tvrde da iza sve češćih spekulacija o osnivanju proruske stranke u Srpskoj, koja će se, navodno, žestoko protiviti ulasku BiH u EU i NATO i zalagati za što snažnije približavanje Banjaluke Moskvi, stoji upravo kontroverzni ruski milijarder.

Sagovornici našeg lista, između ostalog, ističu i to da će nova politička partija čije bi zvanično osnivanje, prema nekim najavama, trebalo da se dogodi najkasnije do kraja jeseni, pokušati da u svoje članstvo uključi brojne poznate ličnosti iz javnog i političkog života u RS.

- Novčani resursi s kojima bi ta politička partija raspolagala bili bi maltene neograničeni. Na taj način bi se u novu stranku pokušali privući brojni poznati političari iz RS, posebno oni koji su nezadovoljni statusom u svojim strankama – ističu naši sagovornici.

Inače, pojedini mediji iz FBiH pre mesec dana objavili su da Rusi planiraju osnivanje svoje političke stranke u BiH, pritom ne objavljujući imena osnivača.

Tada je, takođe, objavljeno i to da su o formiranju “ruske partije” uoči sledećih opštih izbora u BiH u Višegradu tajno razgovarali predsednik RS Milorad Dodik, akademik Matija Bećković, režiser Emir Kusturica, bankar Slobodan Pavlović, kao i ruski književnik Zahar Prilepin.

Na spisku domaćih političara koji bi, navodno, mogli da nađu mesto u novoj stranci, između ostalog, pominjali su se bivši lider Napredne Srpske Adam Šukalo, kao i pojedinici iz SRS RS, PDP i NDP.

Detalji o formiranju nove stranke

Komentar o osnivanju proruske političke partije juče smo pokušali dobiti od Adama Šukala, ali i Emira Kusturice, koji je, navodno, bio na sastanku na kojem su se dogovarali detalji o formiranju nove stranke.

Nijedan se nije javljao na telefonske pozive. S druge strane, lider SRS RS Milanko Mihajilica za “EuroBlic” kaže da je čuo za nameru formiranja proruske partije u RS.

Međutim, on tvrdi da njega do sada niko nije kontaktirao, iako je, kako ističe, SRS RS snažno proruski orijentisana.

- Ne verujem da će me neko tamo zvati, s obzirom da je svima poznato moje mišljenje o Miloradu Dodiku – kaže Mihajilica.

Politički analitičar Radomir Nešković ne veruje da će proruska politička partija, bez obzira ko iza nje stajao, ostvariti dobar izborni rezultat.

- Partije koje nastaju iz hira nekog tajkuna imaju elitistički karakter i teško se probijaju do birača. Takva partija jedino bi mogla da bude privesak SNSD – smatra Nešković.

Misteriozna biografija

Iz prilično misteriozne biografije kontroverznog ruskog milijardera Konstantina Malofejeva izdavaja se to da ga bije glas “pravoslavno orijentisanog dobrotvora”, koji se zalaže za snažnije veze Rusije sa Srbijom, Grčkom i Bugarskom.

Nezvanično, Malofejev je već godinama glavni finansijer proruskih ustanika u Donbasu.

PIŠE: Boris Knežević, EuroBlic

Tagovi: