Borci RS nezadovoljni radom Instituta za traženje nestalih

Boračka organizacija Republike Srpske ogorčena je radom Instituta za traženje nestalih lica BiH.

Borci će uputiti zahtjev Vladi Srpske da prestane da finansira Institut za traženje nestalih lica BiH, te smjeni srpske predstavnike, kao i zahtjev za izmjenu načina njihovog imenovanja, saopšteno je danas u Loparama nakon sjednice Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Institut ne radi na traženju nestalih Srba, a srpski predstavnici bave se ličnom promocijom i zloupotrebom sredstava namjenjenih Institutu. Istovremeno, direktno ruše kredibilitet Vojske Republike Srpske, poručuju borci.

"Imamo primjere gdje Institut izdaje nekakvu potvrdu da je neki pripadnik druge vojske stradao od neprijateljske zločinačke Vojske Republike Srpske. Institut nema nadležnost da daje takve kvalifikacije", kaže Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske.

Još 2008. godine Institut je imao rok od godinu dana da uspostavi evidenciju nestalih, ali to nije učinio. Oni primaju debele naknade, plate, a ne znaju koga traže, ukazuje Miletić.

Nema uspjeha u traženju Srba; pretprošle godine bilans je bio nula, dok je evidentirano na stotine bošnjačkih žrtava, što potvrđuje da se zloupotrebljavaju srpske žrtve, ukazuje Miletić.

"Imali smo sad jedan primjer, da su dobili nalog da sa Ozrena prenesu posmrtne ostatke srpskog borca i tamo su našli praznu grobnicu. Ko to može da uradi i da se bavi takvim poslovima? I svi ćute", rekao je Miletić.

Istovremeno, u boračkim redovima ponovo je došlo do nezadovoljstva zbog novog nacrta Zakona o pravima poslanika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske. Borci ukazuju da će, ako i ovim rješenjem prava tih poslanika budu ekstremno veća od prava boraca, dići svoj glas protiv.

"Ne može da prima poslanik borački dodatak što nije učestvovao u borbi, jer bi time ogroman broj boraca bio oštećen, a ako nekome date neko pravo koje nije stekao, nije ga zaslužio, nije učestvovao u nečemu što je osnova za dodjelu prava, onda se ne može ni priznati. Ovo je otvoreno pitanje. Ja imam najavu da ćemo polovinom septembra razgovarati o tom pitanju", rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Boračka organizacija Srpske će tražiti da se izmijeni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji će omogućiti da borci koji su napunili 65 godina, a nemaju 15 godina radnog staža da mogu da ostvare penziju.

Takođe, s ciljem poboljšanja discipline u Boračkoj organizaciji, biće formiran Sud časti, najavio je Savčić.

 

 

(BN)

Tagovi: