Doboj se diči turnirom šampiona

Defileom osam ekipa učesnica i svečanim otvaranjem turnira sinoć je u Doboju počeo 49. međunarodni TV turnir šampiona.

Jedan od najjačih rukometnih turnira na svijetu uspijeva da opstane uprkos teškim vremenima, a organizatori su ove godine okupili respektabilno društvo. Što na terenu, što pored njega, pojaviće se veliki majstori ovog sporta i osvajači evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja poput Žeroma Fernandeza, Lasea Boesena, Slavka Goluže, Boa Spelerberga i drugih. To je još jedna potvrda da turnir osnovan 1965. godine i dan-danas mnogo znači u svijetu rukometa. Poslije defilea rukometaša Borac m:tela, Sasje, Pauk Eksa, Tatran Prešova, Vintertura, Sankt Peterburga, Koldinga i domaćina Sloge, turnir je proglasila otvorenim najbolja rukometašica svih vremena Svetlana Ceca Kitić.

- Želim da uživamo u dobrom i kvalitetnom rukometu i na kraju zaista neka pobedi ona najbolja ekipa. Ovo takmičenje godinama ispunjava visoke organizacione standarde i zbog toga je jedno od najboljih ovakvog tipa na svetu - rekla je Kitićeva koja je dobila najveći aplauz prisutne publike na Stadionu sportskih igara.

Ona je sinoć promovisala i svoju knjigu o životu i rukometnoj karijeri.

Predsjednik Izvršnog odbora turnira Enes Suljkanović zahvalio je sponzorima koji su omogućili da Doboj i ove godine bar na pet dana bude rukometni centar Evrope.

- U skladu sa najvećim brendom Doboja, uspjeli smo da dovedemo neke od najboljih timova Evrope. Sve ne bi bilo moguće da nije sponzora. Posebno bih izdvojio grad Doboj. Nadam se da ćete uživati u majstorijama rukometaša - rekao je Suljkanović.

Osim grada Doboja, veliku pomoć organizaciji turnira dala je Vlada Republike Srpske sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta na čelu.

- Ovo je manifestacija koja drži nivo još od vremena bivše Jugoslavije. Organizatori su uspjeli da očuvaju taj nivo, a mi pomažemo koliko možemo, jer je turnir u našem kalendaru manifestacija od najvećeg značaja - rekla je ministarka Jasmina Davidović.

Dan uoči otvaranja turnira održana je tradicionalna "Parada sporta", a Dobojlije i gosti mogli su da uživaju u koncertu grupe "Neverne bebe".

Prvu utakmicu na turniru sinoć su odigrali Sloga i Kolding u okviru grupe B, a kompletirano je prvo kolo grupe A u kojem su se sastali Tatran Prešov - Vintertur, Sankt Peterburg - Borac m:tel. Veliko finale je u subotu od 20.30 časova, a pobjednik će dobiti 10.000 evra.

Grupa A

Tatran Prešov

Vintertur

Borac m:tel

Sankt Peterburg

Grupa B

Kolding

Eks

Sasja

Sloga

Danas na turniru

17.30 Vintertur - Borac m:tel

19.15 Sloga - Pauk Eks

21.00 Sasja - Kolding

Tagovi: