Marko Šarenac u zlatnom timu Srbije

Među mladim košarkašima Srbije koji su "poharali" Evropu i prije nekoliko dana "popeli" sa na njen vrh, osvojivši prvo mjesto i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za košarkaše do 18 godina u Slovačkoj, bio je i Bratunčanin Marko Šarenac.

On je već nekoliko godina član omladinskih selekcija Srbije kao košarkaš "Metalca" iz Valjeva u kome igra od 14. godine, a svojim nastupima za reprezentaciju promoviše i Bratunac i Republiku Srpsku.

Za Marka je osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu bio nestvaran i neopisiv osjećaj i trenutak.

Kaže da mu je čast predstavljati Srbiju, ali i velika odgovornost boriti se za grb i zastavu, a poseban ponos sa pobjedničkog trona slušati himnu "Bože pravde" i gledati podizanje zastave Srbije na jarbol.

"Intoniranje himne i dodjela medalja i pehara su izuzetan i nestvaran doživljaj i uzbuđenje koji se ne mogu opisati", sa ushićenjem priča Marko.

Prisjeća se i teških utakmica protiv Litvanije i u finalu protiv Španije na kojima su zabilježili odlučujuće pobjede i osvojili zlatnu medalju.

Marko kaže da je ovo veoma značajan rezultat i uspjeh za njega i njegovu porodicu, ali i za valjevski "Metalac" za koji nastupa, te Bratunac u kome je odrastao i napravio prve košarkaške korake. Oni se raduju njegovom i uspjehu reprezentacije Srbije, što potvrđuje i poziv na prijem kod načelnika ove opštine Nedeljka Mlađenovića.

Za Šarenca se zainteresovala i reprezentacija BiH.

"Sa 14 godina prešao sam iz Bratunca u LJuboviju gdje sam igrao ligaške utakmice, a zatim sam dobio poziv i otišao u valjevski `Metalac` gdje sam prošao sve selekcije i danas sam standardni prvotimac", priča ovaj gimnazijalac, ističući da je zadovoljan odnosima i svojim statusom u "Metalcu" koji ne želi napustiti prije završetka srednje škole, bez obzira na ponude drugih klubova i reprezentacije BiH.

On kaže da je Srbija velika košarkaška sila sa mnogo kvalitetnih igrača, jer se mnogo više ulaže nego u BiH, ali je zbog toga teže uspjeti i doći do reprezentacije, a da se on dobro snašao.

U egzodusu sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma Markova porodica iz Hadžića je izbjegla u Bratunac, a on je rođen 1999. godine u LJuboviji u Srbiji za koju vezuje i svoju košarkašku karijeru.

"Sa deset godina počeo sam da treniram u Košarkaškom klubu `Bratunac` kod trenera Igora Mitrovića, a onda i kod drugih i od svakog sam nešto naučio kao i od sadašnjeg selektora Srbije Vlade Jovanovića", objašnjava Marko.

Kaže da, uporedo sa košarkom, redovno pohađa valjevsku Gimnaziju gdje imaju razumijevanja za njegove sportske obaveze.

"U novembru navršavam 18 godina. Planiram da potpišem prvi profesionalni ugovor, da završim Gimnaziju i upišem fakultet", kaže Marko, ne želeći da govori o ponudama klubova iz Super lige Srbije.

On ističe da želi nastaviti školovanje i da rado dolazi u Bratunac koga se uvijek sjeća i da će rado biti njegov "ambasador".

Markovim "stopama" krenuo je i njegov mlađi brat Miloš koji je član mlađih kategorija košarkaške reprezentacije Republike Srpske, a stariji brat mu je idol i inspiracija za dalje sportsko napredovanje i usavršavanje.

Tagovi: