Mi­li­ca Sa­vić - ka­ra­tis­tkinja me­kog srca

 Osamnaestogodišnja Mi­li­ca Sa­vić iz Pri­je­do­ra u svom gra­du je po­zna­ta kao naj­ja­ča mla­da knjiže­vni­ca, jer osim što je na­da­re­na za pi­sanje, mo­že se po­hva­li­ti i sme­đim pojasom u ka­ra­teu.

Do sa­da je obja­vi­la tri knjige, a ljubav pre­ma pi­sa­noj ri­je­či ot­kri­la je pri­je tri go­di­ne ka­da je bje­že­ći od bo­la zbog smrti oca spo­zna­la moć pi­sanja. In­spi­ra­ci­ju crpi iz sva­ko­dne­vnih ži­vo­tnih de­ša­vanja, a njena dje­la prot­ka­na su ma­štom i pre­življenim do­ga­đa­ji­ma ko­ji su iza nje. 

- Smrt oca me je pod­sta­kla da pi­šem jer sam bi­la ja­ko ve­za­na za njega. Odlu­či­la sam da tu­gu i bol ko­ji su me tištali pre­ne­sem na pa­pir i u po­čet­ku sam pi­sa­la sa­mo za se­be, ni ne slu­te­ći da bih je­dno­ga da­na mo­gla iz­da­ti knjigu. Me­đu­tim, ka­ko su se pri­če ni­za­le, a mo­jim bližnjima se baš do­pa­da­le, odlu­či­la sam da ih štam­pam - pri­ča Sa­vi­će­va, či­ji je prvi ro­man "Las­ta­vi­ca" u po­tpu­nos­ti po­sve­ćen njenom ocu.

Na­kon prvog ro­ma­na ko­jim je pro­bi­la led i po­zi­ci­oni­ra­la se u svi­je­tu pi­sa­ca, la­ni je iz­da­la i zbir­ku pri­po­vje­da­ka "Kraljica ki­še", ko­ju je po­sve­ti­la maj­ci, a ove go­di­ne iz njenog pe­ra ro­di­la se knjiga sim­bo­li­čnog na­zi­va "Ka­men i cvi­jet", ko­ja go­vo­ri o ži­vo­tnim su­pro­tnos­ti­ma. Omiljeni su joj pis­ci Ivo An­drić i Me­ša Se­li­mo­vić. 

- Pri­pre­mam čet­vrtu knjigu, ko­ju je­dva če­kam da iz­dam. Pro­na­šla sam se u pi­sanju jer mi ola­kša­va ži­vot. Sve što me mu­či ili ve­se­li pre­ne­sem na pa­pir, pa ta­ko dok mo­je vršnjakinje tu­gu­ju i pla­ču, ja uzmem olov­ku i pi­šem, i na taj na­čin pra­znim svo­je emo­ci­je - pri­ča Mi­li­ca.

Ova odli­čna uče­ni­ca Srednje me­di­cin­ske ško­le u Pri­je­do­ru pla­ni­ra da se upi­še na me­di­cin­ski fa­kul­tet.

- Smrt mog ta­te je ra­zlog vi­še da bu­dem do­ktor i to in­ter­nis­ta ili kar­di­olog, bu­du­ći da je on umro od bo­les­ti srca. Ako bih us­pje­la kao ljekar da spa­sim sa­mo je­dnog čo­vje­ka, oca ne­ke dje­voj­či­ce, bi­la bih naj­sre­ćni­ja na svi­je­tu - ka­že ona.

Sa­vi­će­va ži­vi vrlo skro­mno sa ne­za­po­sle­nom maj­kom u Ko­zar­cu kod Pri­je­do­ra.

- Oče­ki­va­la sam da će pro­da­ja knjiga ići do­bro i da će to maj­ci i me­ni osi­gu­ra­ti bar dio pri­ho­da, ali pro­da­ja je ve­oma lo­ša, na­ro­či­to što knjiža­re nas no­ve auto­re sla­bo pri­hva­ta­ju, a i ka­da uzmu knjige, obi­čno ih izlo­že na ne­ke za­tu­re­ne po­li­ce - ža­li se Sa­vi­će­va.

Be­spa­ri­ca joj ote­ža­va us­pjeh i na spor­tskom polju. U ka­ra­teu je sti­gla do ispi­ta za crni po­jas, ali zbog lo­še fi­nan­sij­ske situacije ni­je u pri­li­ci da po­la­že.

- Ste­kla sam uslo­ve za po­la­ganje crnog po­ja­sa, ali izla­zak na taj ispit ko­šta oko 150 KM, a sa­da, na­ža­lost, ne­mam taj no­vac - pri­ča ova sves­tra­na mla­da Pri­je­dor­čan­ka, ko­ja se la­ni opro­ba­la i u glu­mi, zai­grav­ši na das­ka­ma ko­je ži­vot zna­če u ita­li­jan­skim po­zo­ri­šti­ma u Tren­tu i La­vi­su.

Glu­ma je za nju no­vi svi­jet ko­ji tek pla­ni­ra da is­tra­ži.

- Odla­zak u Ita­li­ju bio je pre­di­vno is­kus­tvo ko­je me oslo­bo­di­lo tre­me i ja­vnog nas­tu­pa - re­kla je Sa­vi­će­va.

Po­tre­bna po­drška

Zbog lo­še fi­nan­sij­ske si­tu­aci­je iz­da­vanje knjiga ta­len­to­va­noj Mi­li­ci Sa­vić ide ve­oma te­ško, zbog če­ga joj je sva­ka po­moć spon­zo­ra do­bro­do­šla.

- U iz­da­vanju mi je do sa­da uvi­jek po­ma­ga­la mo­ja ško­la, a za dru­gu knjigu sam ima­la i spon­zo­ra, Spa­se­ni­ju Ga­jić iz Švaj­car­ske, ko­ja mi se ja­vi­la i vrlo sam joj za­hval­na. Ako ne­ko že­li da spon­zo­ri­še iz­da­vanje mo­je čet­vrte knjige, mo­že mi se ja­vi­ti na broj 061/997-003 - re­kla je Mi­li­ca Sa­vić. 

(GLAS)

Tagovi: