Pet priča o žrtvama ''Oluje'' koje se ne smiju zaboraviti

Zločinačka akcija ''Oluja'' odnijela je hiljade života, a stotine hiljada njih potpuno uništila.

Ljudi su preko noći ostali bez najmilijih i krova nad glavom. Ovo je pet priča o ljudima iz “Oluje”: neki su uspjeli da izgrade nove živote, drugi su pomagali prognanima, dok su treći ubijeni kada je hrvatska vojska bombardovala kolonu civila, punu žena i djece.

SPORTISTI IZBJEGLICE: Iz kolone zasijali zlatni asovi

maric-aleks

Među hiljadama unesrećenih koji su bježali sa ognjišta u nepreglednim kolona prema granici Srbije i Hrvatske, krilo se i buduće srpsko blago : deca koja će decenijama kasnije postati pravi sportski junaci! Među njima su, kako je “Blic” pisao, bili asovi poput košarkaša Aleksa Marića i Predraga Šuputa, odbojkašice Marte Drpe, fudbalera Vladimira Buvača… Često su govorili o tome koliko ih je, zapravo, užas kroz koji su prošli u toj koloni još u dečjim godinama ohrabrio da ne posustanu na teškom putu do sportskih visina.

BRAČNI PAR BURSAĆ: Othranili 17 nasljednika

bursaci

Užasi izbjegličke kolone nisu uspjeli da otmu budućnost onih koji su uprkos svemu preživjeli. Jedan od primjera uspješne borbe za život u izbjeglištvu je i porodica Bursać – Milka (82) i Branko (84), koji od bjekstva pred nasiljem već decenijama žive u zemunskim Busijama, izbjegličkom naselju nadomak Beograda. Za to vrijeme, uporni i snažni Bursaći izrodili su i odgajili 17 nasljednika! A snalazili su se kako su znali i umjeli: Branko je često radio najteže fizičke poslove, gradio kuće estradnih zvijezda. Svoju kuću u Busijama podigli su bukvalno iz blata – najprije je to bila samo mala baraka.

SPASAVALI SRBE: Pomagali dok su ostali tjerali Srbe

Da je “Oluja” osim najgoreg u ljudima probudila i ono najbolje pokazuje i primjer hrvatskog bračnog para Galo – Igora i Mirjane – koji su 1994. u Puli osnovali humanitarnu organizaciju za pomoć Srbima koji su ostali u Hrvatskoj. Donosili su im hranu, odeću, obezbjeđivali im sa najmilijima vezu preko satelitskog telefona i, one koji su se na kraju na to odlučili, izvlačili iz zemlje. Za stare i nemoćne Srbe koji nisu uspjeli da pobjegnu bračni par Galo bio je poslednja nada. Na akciju su ih, inače, motivisali spiskovi „izdajnika“ koji su tih dana štampani u novinama, a pred kojima su oni odbili da zažmure.

DEČAK SA TRAKTORA: Epopeja malog heroja Dragana

dragan traktor

Slika dječaka koji vozi stari IMT-ov traktor, sa bakom u prikolici, postala je simbol stadanja, ali i borbe za opstanak Srba u Hrvatskoj tokom i nakon „Oluje“. Dragan Mioković, tada dječak od tek 12 godina, na kraju je sa porodicom uspio da stigne iz Knina u Beograd, prešavši ogroman put kroz velike opasnosti. Traktor je, inače, ubrzo prodao: njegovoj porodici trebalo je novca za život. Dragan je nastavio da živi u Srbiji, gdje je uspio da izgradi srećan život i karijeru u domaćim i stranim kompjuterskim firmama, baveći se dizajnom i specijalnim efektima u reklamama i filmovima.

PETROVAČKA CESTA: Zločin koji nije smio da se desi

petrovacka cesta

Najstrašniji pojedinačni zločin koji se dogodio u “Oluji” svakako je hrvatsko bombardovanje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kada je poginulo devet osoba, među kojima i četvoro djece. Smrt za ove nevine izbjeglice stigla je iz vazduha, kada je avionska bomba pala u neposrednoj blizini kamiona na kojem su se vozili ka granici sa Srbijom. Uprkos tome što je petoro oficira vojske Hrvatske optuženo za ovaj zločin (od petoro dvojica počinilaca koji su bacali bombe iz aviona su nepoznati), ni 22 godine kasnije za njega niko nije odgovarao.

(Blic)

Tagovi: