Porodici iz Banjaluke potrebna pomoć: Mališani maštaju o svom kupatilu

Sedmočlana porodica Gašić godinama preživljava u trošnoj podstanarskoj kući koja je puna vlage i ima samo dve prostorije. Mladi bračni par Zoran i Gordana Gašić iz Zalužana, imaju petoro veselih mališana, ali ne i dovoljno uslova za njihov dostojan život.

Najmlađi sin ima godinu i po, a najstariji 11 godina, pa majka zbog brige o njima ne može da radi, što im zadaje velike finansijske probleme.

Gordana nikada nije ni bila zaposlena, otkako se udala i dobila prvo dete, od tada brine za njih i nema vremena za drugi posao. Niko joj, kaže, ne pomaže, sve obaveze oko deca obavlja sama.

- Borimo se kako znamo. Dvoje dece ide u školu, sad će i treće da krene, tako da će biti još teže. Knjige dobijamo, ali svu opremu i školski pribor moramo sami da kupimo. Teško je, obraćala sam predsedniku, pisala molbu, ali nikada nisam dobila odgovor – priča Gordana.

Sve što ova velika porodica ima od primanja jeste plata oca koji pokušava nešto da zaradi radeći u šumi i 140 KM dečjeg doplatka.

S obzirom na to da dečji doplatak iznosi skoro koliko i stanarina, ostaje im samo mala plata muža Zorana koja mora pokriti troškove režija, hrane, odeće, ali i stvari koje su mališanima potrebne za školu.

Deca su vesela, mirna i zdrava, mogla bih, kaže, sve da ih odgaja, čuva i bez ikakvih problema izvede na pravi put, samo da to ne mora da radi u jednoj sobi.

- Nije teško biti majka petoro dece, ali teško je biti postanar. Mala soba puna vlage i njih pet u njoj je tužna slika koju gledam svaki dan – kaže Gordana.

Dok Gordana i njen muž razbijaju glavu kako preživeti iz meseca u mesec, deca maštaju o tome da imaju ono što je ostalim mališanima svakodnevnica.

- Sanjam da imam svoju sobu, normalno kupatilo i računar, to su mi najveće želje. Tesno nam je, ali dobro se slažemo, pa i kad se posvađamo to se brzo završi i nastavimo sa igrom – priča devetogodišnja ćerka Sofija.

Sofija kaže da je odlična učenica i da uprkos gužvi uspe da ispuni obaveze i nauči sve što je potrebno za školu.

Ponosna na svoju decu, ali svesna da njena porodica nije jedina koja nema osnovne uslove život, Gordana kaže da je ovo nažalost slika života višečlanih porodica u Srpskoj, te da su retki izuzeci.

- Volela bih da imam svoj krov nad glavom, to nam je svima jedina želje. Da deca mirno uče, jer ovako kao podstanar u ovakvoj kući i najmanji problem izgleda kao nemoguća misija – ispričala je ova majka petoro dece.

Zimi je najteže

Dvosobnu trošnu kuću, punu vlage i sa slabim prozorima je prava misija zagrejati, priča Gordana. Zimi se često neko od dece prehladi, pa težak život postaje još teži.

– Kad dođe zima moramo nabaviti i drva, a često nemamo otkud, pa je onda i problem zagrejati ovo jer na sve strane duva. Kada se dece kupaju uvek strahujem koje će se sledće prehladiti, iako su, hvala Bogu, inače svi zdravi – kaže Gordana.

PIŠE: Tanja Vukomanović, EuroBlic

Tagovi: