Ljeto u Neumu: Čovjek na čovjeku (FOTO)

Neum, jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more, omiljeno je ljetovalište brojnih građana naše zemlje.

Od ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju, veliki broj građana zbog neposjedovanja pasoša put do Neuma primorana je tražiti preko Svitave.

Riječ je o izuzetno uskom i nekvalitetnom putu, gdje na jednoj dionici čak stoji upozorenje da vozite na vlastitu odgovornost.

To, ipak, nije prepreka velikom broju naših građana da spas od velikih vrućina zatraže baš u Neumu.

Neumske plaže pune su od ranih jutarnjih sati.

Kako su u razgovoru istakli, gosti u jedini bh. grad na Jadranu dolaze upravo iz patriotskih razloga.

"Ovo je naš grad i draže mi je ovdje ostavljati pare, nego u drugim državama, a ponuda je ista. Ovdje imamo sve što nam treba. Lijepo, a naše", kazala nam je Senada iz Bugojna.

Senada se iz sigurnosnih razloga u Neum odlučila doći preko Hrvatske.

"Mi smo preko Metkovića došli u Neum. Onaj put preko Svitave je katastrofalan, tako da nam ne pada na pamet da rizikujemo živote naše djece", istakla je Senada.

Građani koji žive u dijaspori takođe rado ljetuju u Neumu.

"Mi smo iz Štokholma i došli smo da posjetimo porodicu i prijatelje iz Živinica. Ljeto obično provedemo u Tuzli, ali iskoristili smo priliku da dođemo na par dana u Neum i jako nam se sviđa", kazao je Adem koji je porijeklom iz Živinica.

Iako imaju pasoše, zbog gužvi na granicama Adem se s porodicom odlučio da u Neum dođe preko Svitave.

"Put jeste loš i ne mogu da vjerujem da vlasti godinama zanemaruju ovu lokaciju, a spominju neke puteve do Beograda i slično. Treba prvo napraviti infrastrukturu i podići domaći turizam na noge, a onda neka prave puteve gdje god žele", dodao je Adem.

Osim domaćih turista u Neumu ljetuju i stranci. O ovom primorskom gradiću imaju samo riječi hvale.

"Ranije smo ljetovali u Hrvatskoj i moram reći da je u Neumu malo jeftinije. Jedino nam malo smeta prevelika gužva, jer su plaže dosta veće u Hrvatskoj", rekla je Ania iz Poljske.

Konobari, kažu kako primjećuju značajan porast broja domaćih, ali i stranih turista u odnosu na isti period prethodne godine.

Za nadati se da će vlasti ispuniti želju turistima koji godišnje odmore žele da provode u Neumu i napraviti put do jedinog bh. grada na Jadranu.

(mondo.ba)

Tagovi: