Cvijanović: Opozicija nema šta da priča o penzijama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da predstavnici opozicije, koji su najavili da će Narodnoj skupštini Srpske podnijeti interpelaciju koja će se odnositi na stanje u penzionom sistemu, o penzijama "nemaju šta da pričaju" jer su u vrijeme njihove vlasti penzije bile neuporedivo niže, neredovno isplaćivane ili su ostale neiplaćene, a i kada su isplaćivane - to se nije činilo u punom iznosu, već po koeficijentu 0,57.

"Da je potrebno povećavati penzije i poboljšavati materijalni status penzinera, to je jasno. Zato je upravo Vlada i povećala penzije u prethodne četiri godine za 11,5 odsto i predvidjela dodatno povećanje od tri odsto od oktobarske penzije, a potom i za dodatnih dva odsto u prvim mjesecima naredne godine", izjavila je Cvijanovićeva danas Srni na pitanje da prokomentariše najavu opozicionara da će parlamentu Srpske podnijeti novu interpelaciju, koja će se odnositi na stanje u penzionom i zdravstvenom sistemu. 

Prema njenim riječima, da bi se obezbijedila redovnost isplata penzija i otklonila bilo kakava neizvjesnost, Vlada Srpske je od početka 2016. godine prešla na trezorski sistem isplate penzija, a penzioneri su dobili status prioritetnog budžetskog korisnika. 

"Isti ti opozicionari kritikovali su u Narodnoj skupštini takvu odluku Vlade, i otišli toliko daleko da kažu da je najveća greška što je Fond PIO preuzeo na sebe isplatu i onih penzionera kojima je Federacija BiH uskratila mogućnost da tamo dobijaju penzije uprkos tome što su ih zaradili na prostoru Federacije. Vjerovatno opozicija misli da smo više od 35.000 takvih penzioera trebali ostaviti da umru od gladi", navela je Cvijanovićeva. 

Osim toga, dodaje premijer Srpske, upravo je ta opozicija iz Srpske, koja vrši vlast u Sarajevu, na sve moguće načine blokirala sredstva koja su trebala doći do građana Srpske, uključujući i penzionere, ili koja je trebalo da budu u funkciji sprovođenja reformi. 

"Oni su se, ustvari, bahatili po Sarajevu i preko leđa građana Srpske na čijoj teritoriji su birani ili sa koje su otišli da vrše vlast u Sarajevu. Ako postoji neka nenarodna vlast, onda je to ona u kojoj danas na nivou BiH učestvuje Savez za promjene, koja je, gdje god i kad god je to bilo moguće, nastojala da zada udarac Republici Srpskoj i njenim institucijama i građanima", kaže Cvijanovićeva.

Ona je dodala da, što se tiče zdravstva, problemi postoje, ali bi trebalo pitati opozicionare kakvi su uslovi u zdravstvu danas u odnosu na vrijeme kada su oni bili vlast. 

"Problemi postoje, ali trebalo bi pitati te opozicionare u kakvim uslovima se danas liječe pacijenti ili rade zdravstveni radnici u odnosu na njihovo vrijeme, koliko se primjenjuje novih dijagnostičkih metoda, koliko se danas pacijenata šalje u inostranstvo u odnosu na ranije, kolike su plate u zdravstvu u odnosu na vrijeme njihove vladavine, ali i zašto su blokirali sredstva u Sarajevu koja su namijenjena zdravstvenom sektoru", zaključila je Cvijanovićeva.

Tagovi: