2,25 miliona marka za izbjeglice

U Bijeljini su danas u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH potpisani ugovori o ulaganju 2,25 miliona maraka za infrastrukturne projekte i projekte elektrifikacije na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je novinarima da će projekti biti realizovani u 32 grada i opštine u BiH.

Ona je dodala da je za njihovo sprovođenje dva miliona maraka obezbijeđeno iz budžeta zajedničkih institucija BiH, a ostatak iz budžeta Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Prema njenim riječima, BiH na putu evropskih integracija ima obavezu da riješi pitanje izbjeglica i raseljenih lica, kao i pitanje velikog broja kolektivnih centara u kojima još živi više od 7.000 socijalno ugroženih osoba.

"Za zatvaranje kolektivnih centara EU je dala BiH kredit od 120 miliona maraka, a tu su i donacije zemalja EU za rješavanje povratka u regiji od 200 miliona maraka", istakla je Borovčeva.

Ona je naglasila potrebu da se u BiH poštuje bogatstvo različitosti naroda i ocijenila da ova pomoć za mjesta gdje žive raseljeni i povratnici pokazuje tu spremnost kod svih nivoa vlasti da se svaki građanin osjeća kao svoj na svome u svakom dijelu BiH.

Borovčeva je najavila da će vrlo brzo uslijediti i novi projekat pomoći za povratnike i raseljene u BiH vrijedan 2,8 miliona maraka.

Odlukom Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH za 43 infrastrukturna projekta u 32 grada i opštine raspodijeljeno je 1.575.000 KM, a 675.000 KM biće upotrijebljeno za osam projekata elektrifikacije u šest opština.

Savjetnik predsjednika Srpske za obnovu, rekonstrukciju i održivi povratak raseljenih i izbjeglih lica i odnose sa nevladinim sektorom i vjerskim zajednicama Miladin Dragičević kritikovao je sporost i kašnjenje u realizaciji ovog projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je trebalo da bude sproveden još u 2015. godini.

"Moramo malo ažurnije raditi, nisu to velika sredstva i treba ih što prije podijeliti, jer ljudi čekaju zbog naših administrativnih barijera", ocijenio je Dragičević.

Bijeljina je grad u kome će biti realizovano najviše infrastrukturnih projekata, njih sedam, vrijednosti 225.000 KM.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da će novac biti upotrijebljen za bolji status i održiv povratak i ostanak raseljenih i povratnika u gradu, uz ocjenu da je Bijeljina jedan od rijetkih gradova u BiH gdje stanovništvo još dolazi i ostaje.

On je rekao da Bijeljina nema kolektivnih centara, ali da ima 150 porodica u alternativnom smještaju, od kojih će neki moći da zadrže stanove koje koriste ali je najmanje stotinjak porodica nesmješteno.

Tri infrastrukturna projekta biće sprovedena u Brodu, po dva u Orašju, Stocu i Zvorniku, te po jedan u Gacku, Busovači, Pelagićevu, Srebrenici, Sokocu, Sapni, Goraždu, Čapljini, Čeliću, Teočaku, Tešnju, Loparama, Šamcu, Kiseljaku i Kaknju.

Kada je riječ o projektima elektrifikacije, odobreno je osam prioritetnih projekata u šest opština i to tri u foči, te po jedan u Glamoču, Istočnom Starom Gradu, Kotor Varoši, Ravnom i Rudom.

Tagovi: