PDP: MUP RS da ne podlegne pritiscima

Partija demokratskog progresa /PDP/ zahtijeva da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i Tužilaštvo "ne podlegnu bilo kakvim pritiscima" u vezi sa slučajem pritvaranja nedavno izabranog zamjenika pravobranioca Srpske Borislava Jeličića.

Iz PDP-a poručuju nadležnima da ovaj slučaj dovedu do kraja u skladu sa zakonom i profesionalno, jer ta stranka duže javnosti i nadležnim organima ukazuje na evidentan kriminal u raspolaganju građevinskim zemljištem u Banjaluci.

"Iako smo argumentovano ukazivali i bili protiv izbora zamjenika republičkog pravobranioca, na posljednjoj sjednici Narodne skupštine većina je ipak donijela odluku o njegovom izboru", saopšteno je iz PDP-a.

Iz te stranke ocjenjuju da je time još jednom urušen dignitet Narodne skupštine s obzirom na to da je, kako tvrde, skupštinska većina samo puki izvršilac naloga i stavova Vlade Srpske.

Borislav Jeličić uhapšen je juče pod sumnjom da je počinio nezakonitosti i zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja u okviru predmeta "Poljoprivredna škola".

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske izuzeli su u utorak predmet "Poljoprivredna škola" iz banjalučke kancelarije zamjenika pravobranioca Republike Srpske.

Jeličić je na funkciji zamjenika pravobranioca Republike Srpske u Banjaluci početkom jula zamijenio uhapšenog Mirka Stojčinovića koji se nalazi u jednomjesečnom pritvoru.

Stojčinović je ranije, čim je stigao u Pravobranilaštvo, oduzeo taj predmet od Ankice Gajić, koja je, takođe, dobila poziv za saslušanje i prebacio ga Jeličiću.

Cijela priča je počela kada je Gradska uprava Banjaluka prije nekoliko godina pokrenula spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja.

Zemljište te škole prodato je kompaniji "Bingo", koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu. "Bingo" je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona KM.

Tagovi: