Od Paprikovca do Petrićevca prečicom

Proširenje do sada jednosmjerne saobraćajnice uz zapadni tranzit od Njegoševe do ulice Davida Štrpca počelo je juče, a po završetku radova tu će biti uveden dvosmjerni saobraćaj, koji će vozačima grada omogućiti da brže i lakše odu sa Paprikovca na Petrićevac i obrnuto.

Rekao je to v.d. načelnika Odjeljenje za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić i dodao da bi radovi trebalo da budu gotovi za dvije sedmice. 

- Trenutno svi oni koji su vozilima dolazili iz ulica iznad zapadnog tranzita morali su da prave velike krugove da bi otišli na Petrićevac. Jedina mogućnost je bila da se koristeći sabirnu saobraćajnicu, koja je jednosmjerna, uključe na tranzit, prate tok saobraćaja do raskrsnice sa ulicom Ranka Šipke ili čak kružnog toka na ulazu u Lauš jer su se samo tu mogli okrenuti kako bi se vratili i krenuli u pravcu Petrićevca. To su desetine kilometara potrošenog vremena na kruženja, koja će ovim izmjenama biti prošlost. Sada će moći direktno ići u naselja da ne moraju silaziti na zapadni tranzit - naveo je Sandić.

Dodao je da će ti radovi riješiti dugogodišnji problem stanovništva koje živi u tom dijelu grada.

- Na dijelu kod ulice Davida Štrpca saobraćajnica će se  proširiti na neasfaltiranu površinu pored puta, a kod Njegoševe ulice trotoar će biti pomjeren na zelenu površinu. Dobićemo saobraćajnicu od pet metara širine, čime će biti stvoreni uslovi za bezbjedan dvosmjerni saobraćaj - objasnio je Sandić.

Kazao je da dio ispod pasarele nije moguće građevinski proširiti i da će tu bi omogućeno naizmjenično propuštanje vozila na dužini od tridesetak metara.

- Ono je omogućeno na bezbjedan način jer će biti ostvarena vizuelna preglednost između vozača iz suprotnih smjerova, a prednost će imati vozači iz smjera Njegoševe ulice. Takođe na tom dijelu, biće postavljeni i usporivači brzine radi što veće bezbjednosti - objasnio je Sandić.

Proširenje saobraćajnice je inicirao odbornik u Skupštini grada Draško Stanivuković na osnovu peticije koju je potpisalo više od 300 mještana Paprikovca.   

- Na ovaj način mještanima Paprikovca će biti mnogo lakše i brže da stignu do Petrićevca.

- Zadovoljni smo i zahvalni što su nadležni prepoznali našu inicijativu, ali i ponosni što je ova inicijativa dala rezultate - kazao je Stanivuković.

Radovi

Slaviša Sandić je najavio još zahvata na saobraćajnoj infrastrukturi u tom dijelu grada.

- U toku je pribavljanje dokumentacije za izgradnju dodatne saobraćajne trake za skretanje desno iz ulice Ranka Šipke, odnosno iz smjera grada na zapadni tranzit. Takođe, sa "Putevima RS" održano je nekoliko sastanaka u vezi sa produženjem saobraćajne trake za skretanje lijevo sa zapadnog tranzita ka gradu, čime će se znato poboljšati protok na ukrštanju zapadnog tranzita i ulice Ranka Šipke - naveo je Sandić.

Tagovi: