Stranke članstvo privlače ljetovanjima

Iako je uvreženo mišljenje da novac na kolektivna ljetovanja troše samo pripadnici vladajuće koalicije, saznanja do kojih su došle "Novosti" ipak govore drugačije.

Dok funkcioneri stranaka troše basnosnovne cifre na svoje odmore, njihovi omladinci to nisu, uglavnom, u mogućnosti.

Po svemu sudeći, Demokratski narodni savez (DNS) u tom smislu najviše vodi računa o svojoj omladini, dok to nije slučaj sa vladajućim SNSD-om.

Odbor mladih DNS-a Banjaluka već nekoliko godina organizuje ljetovanje za članove organizacije mladih DNS-a Banjaluka, i to jedna od tradicionalnih aktivnosti ove stranke.

"Planirano je da ovogodišnje ljetovanje realizujemo u periodu od 21. do 28. avgusta u Sutomoru. Kada je u pitanju podrška stranke u realizaciji ove aktivnosti, ona se prije svega sastoji u obezbijeđivanju saglasnosti rukovodstva stranke, a potom i logističke podrške u samoj organizaciji i obaviještavanju članstva. Sama činjenica da je ova aktivost postala tradicionalna, dovoljno govori o tome da ima pozitivne efekte na povezanost i ostvarivanje bolje i kvalitetnije saradnje i jačanje timskog duha među mladima DNS-a", kaže predsjednik Organizacije mladih DNS-a Saša Ristić.

Mladi aktivista SNSD-a Aleksandar Buzaković smatra da su zajednički odmori simpatizera stranaka poželjna stvar i da predstavljaju svojevrsnu motivaciju za stranačke aktivnosti u društvu ali bi, pre svega, trebalo da se zasnivaju na edukaciji, a ne samo na odmorima.

"Imamo ogromno članstvo. Samo na području Banjaluke je od 4.000 do 5.000 mladih simpatizera od čega 400 do 500 baš aktivnih, a to je ogroman broj ljudi da bismo mogli da razmišljamo o organizovanju kolektivnih ljetovanja. Nema smisla da se toliki novac troši na odmore niti da ih na taj način privlačimo. Zajednička putovanja stranačke omladine su pozitivna stvar ali kada se sprovode na umeren način i sa nekim povodom, a ne samo da bi se potrošio novac ili privukli novi članovi", rekao je za "Novosti" Buzaković.

U opoziciji, ipak, smatraju da su besplatna ljetovanja potpuno pogrešan put do povjerenja potencijalnih simpatizera.

Predsjednik omladine Narodni demokratski progres Đorđe Praštalo već duži niz godina predvodi omladince ali, kako kaže, nikada nije želio "kupovati njihovo povjerenje".

"Kategorički kažem - ne. Omladina NDP okupljena je iz potpuno drugih razloga, a ne da bi u vrijeme ljetnjeg perioda imala besplatno ljetovanje, kao što rade neki. Mi ne pratimo trendove vladajuće koalicije niti smo u mogućnosti da finansiramo ljetovanja. Naši prioriteti su potpuno drugačiji."

Od Brisela do Britanije

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) poručili su da novca nemaju za bacanje, odnosno "brčkanje bez pokrića", ali jednom godišnje obilaze evropske prestonice radi edukacije.

- Naša putovanja su prvenstveno edukativnog karaktera. Korisno je da stranačka omladina putuje zajedno, ali samo ukoliko mogu nešto na tim putovanjima da nauče. U evropskim prestonicama boravimo isključivo na osnovu saradnje sa sestrinskim strankama u Evropi kao što je to Konzervativna stranka u Velikoj Britaniji, Moderata iz Švedske i slično.

(Večernje novosti)

Tagovi: