Najljepša jezera: Prijedlozi za bijeg od vrućine (FOTO)

Letovanje ne podrazumijeva samo odlazak na more. U Srbiji, iako ona nema izlazak na more, postoji bezbroj odredišta pogodnih za odmor i osvježenje u vrelim ljetnjim danima.

Banje, planine, etno sela, akva parkovi, rijeke... I naravno, jezera. O jezerima u Srbiji ima se puno šta napisati, ali to ne bi moglo da stane u jedan novinarski članak. Uglavnom, neka od njih su potpuno prilagođena potrebama turizma, sa razvijenom infrastrukturom i smještajnim objektima različitih kategorija , dok su neka smještena u netaknutom prirodnom okruženju i pravi su raj za ljubitelje divlje prirode. Mi ćemo vam u tekstu koji slijedi predložiti 3 jezera u Srbiji koja su odlična ljubitelje kupanja i vodenih sportova.

Srebrno jezero

Na sjeveroistoku Srbije, nedaleko od mjesta spajanja rijeke Pek sa Dunavom, smješteno je prelijepo Srebrno jezero. Ušuškano među brdima Gorica, Lipovača i Velikog brda, ovo jezero odlikuje se izvanrednim prirodnim ambijentom. Prozirno čista voda, uređeno priobalje i bogat riblji fond čine Srebrno jezero odličnom ljetnjom destinacijom.

Osim uređenih pješčanih plaža, ljubiteljima kupanja na raspolaganju je i vodeni park „Aqua Club“ površine 2.500 kvadratnih metara, sa 5 bazena i vodenim toboganima namijenjenim svim uzrastima. Izuzetno bogat riblji fond koga čine brojne slatkvodne vrste mami ogroman broj ribolovaca. Posebnu atrakciju predstavlja organizovano krstarenje Dunavom brodom Silver Star, a nesumnjivo najljepši prizor je zalazak sunca, kada njegovi zraci rasuti po površini jezera daju vodi srebrni odsjaj. Odatle najvjerovatnije i potiče naziv Srebrno jezero.

Ovaj izvanredan turistički kompleks u svom sklopu ima i veći broj sportskih terena, terene za mini golf, biciklističke staze, igralište za djecu, ugostiteljske i smještajne objekte.

Pri posjeti Srebrnom jezeru ne propustite priliku da obiđete i brojne obližnje znamenitosti, poput Golubačke, Ramske i Smederevske tvrđave, Lepenskog vira, srednjevjekovnih manastira Tuman i Nimnik, rimskog Viminacijuma, Nacionalnog parka Đerdap, ušća rijeke Pek u Dunav...

Srebrno jezero nalazi se u Braničevskom okrugu, na sjeveroistoku Srbije. Udaljeno je 2 km od Velikog Gradišta, 110 km od Beograda i 420 km od Banjaluke.

Jezero Perućac

 

foto: drina-reka.com

Nalazi se u fantastičnom prirodnom ambijentu, na rijeci Drini, okruženo planinskim visovima Javora, Devetka, Zvijezde i Tare, na mjestu granica Srbije, Republike Srpske i BiH. Najvećim dijelom prostire se kroz veličanstveni kanjon Drine, gdje je karakteristično po velikoj dubini i po litičastim obalam koje oduzimaju dah.

U dijelu koje se nalazi podno Nacionalnog parka Tara, jezero Perućac je uređeno za kupače. Kupalište ima pontonske plaže, oivičeno je bovama, pa je potpuno bezbedno i za djecu. Na plaži postoje tobogani, skakaonice, tuševi i kabine. Sezona traje tokom jula i avgusta, kada je i voda  u jezeru najtoplija (22 stepena). Na kupalištu se mogu iznajmiti čamci i pedaline. Oni koji su ljubitelji adrenalinskih izazova ovdje će uživati „za sve pare“. Bajina Bašta i rijeka Drina svjetski su poznati po raftingu. Upravo ovih dana, od 19. do 23. jula organizuje se čuvena „Drinska regata“, 24. po redu.

Svi koji žele da obiđu okolinu i upoznaju se sa znamenitostima ovog prirodnog raja, neka ne propuste priliku da vide rijeku Vrelo, dugu svega 365m, što je čini jednom od najkraćih na svijetu. Takođe, obiđite lokalitet Mramorje gdje se nalaze srednjevijekovni nadgrobni spomenici, tzv. stećci, deo UNESCO-ve baštine. Na području obližnjeg Nacionalnog parka Tara možete uživati u nestvarnim prirodnim ljepotama. Neki od najzanimljivijih lokaliteta i vidikovaca na Tari su: Predov krst, Bilješka stena, Čekova kuća... Ako već boravite na Drini i Perućcu, obiđite i manastri Raču, zadužbinu kralja Dragutina.

Jezero Perućac nalazi se na zapadu Srbije, 18 km od Bajine Bašte, 76 km od Višegrada, 180 km od Beograda i oko 300 km od Banjaluke.

Belocrkvanska jezera

 

foto: srbijazatebe.rs

U vojvođanskom Banatu, u neposrednoj blizini Bele crkve nalazi se ukupno 7 jezera, idealnih za ljetnje rashlađivanje i uživanje u vodenim sadržajima. Ova jezera, nastala eksploatacijom šljunka, prostiru se na površini od 150 hektara i smatraju se najvećim belocrkvanskim prirodnim bogatstvom. Zbog njih se Bela crkva često naziva i „Grad jezera“.

Voda u jezerima je karakteristična po kristalnoj čistoći, a za kupače su najpogodnija 3 jezera: Gradsko, Vračevgajsko i jezero Šljunkara. Ostala jezera su primamljiva ljubiteljima ronjenja i ribolova. Osim kupališta, kabina, toaleta, suncobrana, ležaljki, u jezerskoj zoni postoje uređene pješačke i trim staze, kao i kompletan mobilijar namijenjen najmlađima (ljuljaške, klackalice, tobogani...). Tokom ljeta organizuju se razna sportska dešavanja, mogu se rentirati pedaline i čamci. Tu su i auto kampovi, bungalovi, kafići i restorani. Drugim riječima, sve ono što je potrebno za potpuni, cjelodnevni užitak.

Kompleks Belocrkvanskih jezera smješten je tik uz sam grad. Bela crkva je udaljena 100 km od Beograda, 180 od Novog Sada i oko 450 km od Banjaluke.                                                                       

PIŠE: DRAGAN ANTIĆ, MOJABANJALUKA.INFO

Tagovi: