Vrućica vapi za sanacijom

Jedna od najposjećenijih, i to najviše zbog svojih ljekovitih svojstava, plaža Vrućica u naselju Srpske toplice, koju zovu i “biser grada”, vapi za sanacijom.

Naime, na ovoj plaži, na kojoj ima pet banja, od kojih su tri proglašene nacionalnim spomenicima, neophodno je uraditi sanaciju oštećenih stepenica, riješiti problem kanalizacije i uvesti dodatne sadržaje koji bi upotpunili ugođaj posjetilaca.

Ovo mjesto kraj Vrbasa dnevno posjeti veliki broj ljudi, kako starijih, tako i onih mladih koji žele da se osvježe.

U Udruženju “Eko-kultura”, koje već godinama vodi brigu o ovom području, koje spada u najljekovitije termalne vode u BiH, kažu da je ova plaža po Regulacionom planu proglašena botaničkim vrtom jer izvori predstavljaju stanište populacije viline vlasi.

“Jedan od izvora je i Rimska kada Direklija uklesana u pećinu koja predstavlja jedno svjedočanstvo kako je grad nastao”, rekao je Dragoslav Kantar, predsjednik ovog udruženja.

Prema njegovim riječima, na ovoj plaži uspjeli su da uvedu struju i vodu, napravili dvije nove banje i očistili prostor od deponija.

“Od grada smo dobili nekoliko klupa i nosače za korpe za smeće”, naglašava Kantar i dodaje da imaju i problem sa kanalizacijom koja se pušta uz samu obalu u produžetku od Vrućice.

Naglašava da su im najveći problemi oštećene i oronule stepenice i nedostatak obavještenja koja se tiču ove plaže.

Nena Bogdanović, penzionerka koja svakodnevno dolazi na Vrućicu sa prijateljicama, smatra da bi ova plaža trebalo da bude malo sređenija.

“Ne bi bilo loše malo napraviti hlada i postaviti po još neku klupu za penzionere. Prilaz je jako loš, posebno za starije osobe, a oni su česti posjetioci na ovoj plaži zbog izvora termalne vode”, kaže Bogdanovićeva.

Istakla je da je ova plaža pravi biser grada i mjesto za odmor i uživanje.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada, kaže da je ova lokacija bogata onim što je priroda ponudila, ali da još nema dovoljno investicija za njenu sanaciju.

“Za uređenje ove lokacije su potrebne dodatne finansijske investicije, i zbog toga ova lokacija još ne može biti uvrštena u ponudu grada”, istakao je Barašin i dodao je zasad bitno da je ova plaža barem pripremljena za bezbjednu upotrebu.

(Nezavisne)

 

Tagovi: