Radovi Saše Tatić stigli do Londona

Težnja da se pridruže sistemu svjetskog tržišta, i pored svih poteškoća s kojima se susreću, iz dana u dan sve više polazi za rukom domaćim i regionalnim umjetnicima. Dokaz za to je i izložba "Heterotopija" grupe savremenih umjetnika iz regiona koja ovih dana privlači pažnju posjetilaca Srpske kuće u Londonu.

Među umjetnicima čiji je rad izložen je i Saša Tatić, umjetnica iz Banjaluke, koja je trenutno na master studijima u Njemačkoj.

Ona je u razgovoru za "Nezavisne" kazala da je njen rad "The Bedrock" performansvideo predstavljen kroz fotografije i dokumentacioni materijal akcije.

"Riječ je o radu koji je svojim sadržajem i realizacijom zahtijevao angažman uže porodice i bliskih prijatelja i bavi se pitanjima tradicije, nasljedstva, te geografskog i ličnog pozicioniranja prilagođenog normama i mogućnostima koje uslovljava trenutno vrijeme", navela je ona.

Postavka je realizovana u organizaciji Udruženja "Contemporary Balkan Art" (CoBA), a predstavlja oživljavanje jednog izmještenog lokaliteta i njegovu ponovnu aktuelizaciju. Riječ je o umjetnicima koji preispituju pojave i diskurse relevantne za prepoznavanje različitih tokova unutar srpske i regionalne umjetničke scene i koji doprinose sveukupnom razvoju vizuelne umjetnosti.

Govoreći o pojmu regionalna ili svjetska umjetnost, Tatićeva dodaje da umjetnost ne treba tako da se kategoriše.

"Sam sadržaj izložbe zapravo omogućava vidljivost umjetničke scene naših prostora u smislu doprinosa razumijevanju njenih aktuelnih društvenih pitanja, jer je organizovana na lokalitetu koji nije izvorno područje na koje se većina radova referiše. U tom pogledu zalaganje Udruženja CoBa, koje je zaslužno za konceptualno objedinjenje i organizaciju izložbe, ne smije da se zanemari", istakla je Tatićeva.

Pored Tatićeve, u Londonu se mogu pogledati i radovi Lidije Delić, Aleksandra Dimitrijevića, Nemanje Golijanina, Nine Ivanović, Tadije Janičić, Žolta Kovača, Ive Kuzmanović, Petra Mirkovića, Nemanje Nikolića, Selme Selman, Marije Šević i Emira Šehanovića.

S obzirom na to da je, kada je njena umjetnost u pitanju, Tatićeva okrenuta modernim medijima, navodi da se video, kao umjetnički medij, javio kao odgovor na razvoj tehnologije i inkorporiranje mogućnosti koje je tehnologija omogućila.

"Kako se u svim drugim životnim i kulturološkim oblastima bilo kakav napredak i razvoj prihvata prirodnim tokom, smatram da se i u polju videoumjetnosti dešava isto iako na nekim prostorima možda sporije nego u drugim", navela je ona. Dodaje da što se tiče shvatljivosti umjetnosti izražene kroz video, to najčešće ostaje na individualnom nivou.

"Mislim da u tom pogledu prihvatljivost, koja je vremenom neminovna, igra važniju ulogu", zaključila je ona.

Izložba "Heterotopija" predstavlja i značajan korak ka povezivanju autora čiji rad može biti značajan doprinos za razumijevanje aktuelnih društvenih pitanja, a može se pogledati do 22. jula.

(nezavisne.com)

Tagovi: