Crnadak: Na samitu u Trstu EU bi mogla da prihvati četiri projekta BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da od samita EU-zapadni Balkan, koji će biti održan 12. jula u Trstu, očekuje čvrstu potvrdu opredjeljenja EU da nastavi politiku proširenja kada je riječ o zapadnom Balkanu.

"Očekujem dvije vrste efekata nakon skupa – čvrstu potvrdu opredjeljenja EU da nastavi sa politikom proširenja kada je u pitanju zapadni Balkan. Očekujem da će poruke iz Trsta biti jače nego ikad. Unija će biti kompletirana tek kada zemlje ovog regiona budu njen sastavni dio", rekao je Crnadak.

On je istakao da očekuje nedvosmislen, jak i potpuno čvrst stav da EU i zemlje regiona rade zajedno na tome da se proces priključivanja nastavi maksimalnom brzinom.

"S druge strane, imamo veliki broj projekata koji konkurišu. Ne možemo tačno znati šta će od ponuđenog biti odobreno. Za BiH je dobro da smo u posljednjih godinu dana uradili veoma mnogo na ispunjavanju preduslova da se projekti prihvataju. Usvojen je niz mjera i akata koji tome pogoduju", rekao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH je izrazio nadu da će biti prihvaćena najmanje četiri projekta koje nudi BiH.

"Nemojte da prejudiciramo o kojim se projektima radi, da vidimo odluku evropskih institucija. U svakom slučaju, očekujem da procjena od nekih 200 miliona evra, koje bi zapadni Balkan mogao dobiti, bude i ispunjena, i da BiH u tom iznosu značajnije učestvuje", naveo je Crnadak.

Crnadak je napomenuo da je održano dosta sastanaka na kojima se pokušalo doći do jedinstvenog ekonomskog prostora Balkana, navodeći da ta ideja ima "i pozitivnih i negativnih komentara", a da je BiH od početka podržava.

On je rekao da nije optimista da bi se na samitu u Trstu mogao dogoditi iskorak, naglašavajući da eventualni novi jedinstveni ekonomski prostor ne može biti nikakva zamjena za članstvo u EU. (ATV)

 

Tagovi: