Pokreću postupak za smjenu Balabana i Sladojevićeve

Predsjednici gradskih odbora vladajuće koalicije SNSD-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i odbornik iz reda manjina odlučili su danas da se pokrene postupak za razrješenje Budimira Balabana, predsjednika Skupštine grada Banjaluka.

Takođe, kako nezvanično saznajemo, u isto vrijeme su postigli punu saglasnost da se pokrene postupak i za smjenu Vere Sladojević s pozicije direktora Centra za socijalni rad.

Na sastanku je konstatovano da je u proteklom periodu došlo do narušavanja odnosa unutar koalicije, zbog čega je Balaban još ranije pozvan da podnese ostavku.

"Pošto se Balaban u međuvremenu nije odazvao na taj zahtjev vladajuće koalicije, na sastanku održanom danas je dogovoreno da se pokrene i formalna procedura za njegovu smjenu", stoji u saopštenju.

Pokretač procedure je koalicija koja je Balabana i izabrala na poziciju predsjednika Skupštine, a na osnovu dogovora, zatraženo je da se ovaj prijedlog uvrsti u dnevni red iduće sjednice gradskog parlamenta. Radenko Komljenović, predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije, rekao je da je na sastanku koalicionih partnera dogovoreno da će skupštinski kolegijum biti održan najvjerovatnije u petak.

Odbornici će na idućoj sjednici raspravljati o posebnom izvještaju o radu Centra, koji priprema Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku. Nezvanično, uporedo s ovim procesima, moguće su i druge kadrovske promjene u gradskoj administraciji. Tako je danas razriješen dužnosti Mile Mitrović, v.d. direktora Zavoda za izgradnju (ZIBL), a njega će zamijeniti Velimir Kukobat, bivši pomoćnik direktora Poreske uprave RS. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je obavljeno dosta razgovora s političkim subjektima i da razgovori još traju.

"Očekujem da bi sjednica Skupštine grada trebalo da bude oko 20. jula, a do tada će puno stvari biti jasnije o tome ko čini skupštinsku većinu, a ko ne", naglasio je Radojičić. Smatra da će raščišćavanje stanja o tome ko je u kojoj partiji trajati mjesecima.

"Dosta gradskih političkih partija ima ili izbore, reizbore ili unutrašnje raskole i mislim da će se neki odbornici opredjeljivati u smislu svog političkog stava", pojasnio je Radojičić i dodao da oni cijene da u ovom momentu imaju skupštinsku većinu od barem 19 odbornika. Komentar Vere Sladojević i Budimira Balabana nismo uspjeli dobiti jer se nisu javljali na telefon.

(NEZAVISNE)

Tagovi: