Političari u BiH: Niti ih možemo smijeniti, niti udariti po džepu

Jedino u BiH funkcioneri imaju zagarantovanu platu, a da ništa ne moraju da rade, i samo u BiH se loša vlast ne može menjati na vanrednim izborima.

Ova dva paradoksa, i to ''propisana'' Ustavom, omogućavaju poslanicima državnog parlamenta da na godišnje odmore odu sa svega dva usvojena zakona od početka godine ili da Savet ministara BiH mesecima funkcioniše bez parlamentarne većine.

U prevodu, koliko god loše radili svoj posao izabrani zvaničnici u BiH niti mogu biti smenjeni, niti im se može „udariti“ po novčaniku.

- Ne verujem da ustavno rešenje, po kome se funkcionerima tokom mandata ne može smanjivati plata, postoji u bilo kojoj državi osim u BiH. Uz to, imamo i ustavni problem koji ne predviđa nikakav mehanizam vanrednih izbora. BiH je odavno sazrela za vanredne izbore, ali nam se izbori neće desiti sve do redovnih u oktobru 2018. Zemlja mora imati mehanizam vanrednih izbora i kažnjavanja poslanika ako ne rade svoj posao, ali u ovom trenutku, sa sadašnjim odnosom snaga u parlamentu, nismo u prilici da bilo šta menjamo nego da nastavimo sa neradom koji je bio čitav mandat od 2014. pa evo, izgleda, da će tako biti i do 2018. – kaže poslanik SDP u parlamentu BiH Mirsad Mešić.

Poslanik NDP Momčilo Novaković smatra nelogičnim da jedna zemlja normalno funkcioniše bez mogućnosti da ima vanredne izbore.

- Treba kao i u drugim zemljama razraditi mehanizam kako da se uvede mogućnost vanrednih izbora, i to kroz izmene Izbornog zakona BiH. Međutim, koliko mi je poznato, u parlamentu BiH nikada nismo imali ozbiljan predlog u tom pravcu. Što se tiče ustavne odredbe po kojoj se funkcionerima u zajedničkim institucijama ne mogu smanjivati plate, mislim da se njenim ukidanjem ne bi uticalo na bolje rezultate rada. Ali, nije logično da se, u skladu sa situacijom u društvu, ne može menjati indeks plata funkcionera. Svojevremeno smo usvojili u Predstavničkom domu ukidanje te odredbe, ali je sve zapelo u Domu naroda – kaže Novaković.

Portparol Transparensi internešenela BiH Ivana Korajlić ističe da za svaku poziciju mora da bude zagarantovana naknada, ali je problem u BiH što se ide u potpunu krajnost, gde postoje ogromne plate, a slab učinak funkcionera.

- Naš problem je što je kod nas zakonodavna vlast izgubila smisao, jer je izvršna vlast ta koja sve diktira, kao i šefovi stranaka. U tom odnosu snaga, poslanici su se pretvorili samo u dizače ruku i glasaju onako kako im kažu partijski šefovi – kaže Korajlićeva.

Loša opozicija

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da BiH nisu potrebna pojedinačne, već sistemske promene.

- Nama je loše jer je loša opozicija, jer je loše civilno društvo i što niko ne reaguje na bahatost političara. Treba da ojača opozicija, da radi svoj posao, kao i mediji, civilno društvo i građani, i da nauče da na izborima kažnjavaju ovakvu politiku. Jer, vrlo je mali procenat političara koji su u parlamentu prvi put. Oni su tu već godinama i isto se ponašaju, a mi ih ponovo biramo – ističe Marićeva.

PIŠE: Nedeljka Breberina, EuroBlic

Tagovi: